Binnenland

Start herdenkingsjaar ’80 jaar vrijheid’ in Mesch

12-09-2024 17:20

Soldaten op het slagveld. Foto @Freepik, gegenereerd met AI

Het herdenkingsjaar ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid is donderdag begonnen in het Zuid-Limburgse dorp Mesch. Op 12 september 1944 was Mesch de eerste plaats in Nederland die bevrijd werd van de Duitse bezetting. De feestelijkheden markeerden het begin van een jaar van herdenking en viering.

 

Redactie, TPO, 12 september 2024 – De ceremonie vond plaats voor een volledig gevulde tribune met 570 zitplaatsen, voornamelijk bezet door inwoners van Mesch, meldt het ANP. Het lokaal samengestelde orkest zorgde voor muzikale begeleiding, terwijl kinderen met vlaggetjes zwaaiden om de gebeurtenis te vieren.

Tien Amerikaanse veteranen waren aanwezig, evenals koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koningspaar arriveerde in een legerwagen samen met de Amerikaanse veteraan Kenneth Thayer en maakte een rondgang door het dorp.

Na het ontsteken van het vrijheidsvuur volgden toespraken van de gouverneur van Limburg, Emile Roemer, burgemeester Alain Krijnen en een nabestaande van een gesneuvelde soldaat.

 

Lees ook: Herdenkingsjaar 80 Jaar vrijheid markeert nieuw tijdperk