Buitenland

Zweden wil immigranten stimuleren tot terugkeer met hoge subsidie

14-09-2024 12:35

Foto Pixabay

De Zweedse regering wil vanaf 2026 immigranten stimuleren om terug te keren naar hun land van herkomst door de subsidies voor vrijwillige repatriëring flink te verhogen.

 

Redactie, TPO, 14 september 2024 – Buitenlanders die vrijwillig vertrekken, kunnen dan tot 350.000 Zweedse kroon (ongeveer 30.000 euro) ontvangen. Dit bedrag vervangt de huidige subsidie van 10.000 kroon plus een vergoeding voor de reiskosten, waarmee Zweden de financiële prikkel voor terugkeer aanzienlijk versterkt.

Beleid geïnspireerd door Deens model

De maatregel is geïnspireerd door een soortgelijk systeem dat in 2010 in Denemarken werd ingevoerd, meldt het ANP. Het maakt deel uit van de bredere strategie van de centrumrechtse regering, die wordt gesteund door de nationalistische Zweden Democraten, om immigratie te beperken en emigratie aan te moedigen.

Deze beleidswijziging komt in het kader van de aangescherpte migratieaanpak, die werd ingevoerd na de toename van asielzoekers tijdens de migrantencrisis van 2015.

Kritiek op effectiviteit en impact op integratie

Een door de regering aangestelde econoom heeft kritiek geuit op de maatregel, die volgens hem inefficiënt kan zijn en mogelijk de integratie van migranten in Zweden bemoeilijkt. Hij waarschuwde dat grote verhogingen van terugkeersubsidies “riskant zijn en daarom beter vermeden kunnen worden”.