Buitenland

Noord-Koreaanse wapenverkopen aan Rusland baart Oekraïne zorgen

15-09-2024 11:49

De Russische president Vladimir Poetin (l) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un voorafgaand aan hun gesprekken in Pyongyang, Noord-Korea, 19 juni 2024. Foto @Gavriil Grigorov/Spoetnik/AP

De levering van Noord-Koreaanse munitie aan Moskou veroorzaakt grote problemen voor de verdediging van Oekraïne, nu de grootschalige Russische invasie het derde jaar ingaat. Zodra een lading met wapens aankomt in een Russische haven, intensiveert de militaire activiteit van het Kremlin meestal binnen acht tot negen dagen en blijft dat ongeveer twee weken zo.

 

Redactie, TPO, 15 september 2024 – De Oekraïense militaire inlichtingenchef luitenant-generaal Kyrlyo Boedanov uitte zaterdag op de jaarlijkse Yalta European Strategy-conferentie zijn zorgen, meldt Bloomberg.

Boedanov: “Pyongyang levert enorme hoeveelheden artilleriegranaten die van cruciaal belang zijn voor de Russische Federatie en dat is ook van cruciaal belang voor ons. Helaas kunnen we er op dit moment niets aan doen.”

Russische troepen hebben de druk op het Oekraïense leger in de oostelijke regio Donetsk opgevoerd en boeken langzaam terreinwinst in een moeizame grondoffensief, aangezien ze in aantal en munitie Kiev overtreffen.

Russische artillerieovermacht door samenwerking Noord-Korea

De artillerie-overmacht van Moskou nabij de strategisch belangrijke oostelijke stad Pokrovsk was 12 granaten voor elke Oekraïense granaat voordat Kiev in augustus zijn inval in de Russische regio Koersk begon, zei president Volodymyr Zelensky vrijdag. Dat is sindsdien teruggebracht tot ongeveer 2,5 tegen 1.

De Russische minister van Defensie en secretaris van de Veiligheidsraad, Sergei Sjojgoe, voerde deze week gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een bezoek. Sjojgoe en Kim bespraken een breed scala aan bilaterale en internationale onderwerpen toen ze elkaar vrijdag ontmoetten, aldus een verklaring van de Veiligheidsraad.

Oekraïne kan de volledige leveringsroute van de Noord-Koreaanse munitie volgen, van havens naar spoorwegen, opslagplaatsen en uiteindelijk naar Russische troepen op het slagveld, aldus Boedanov. De leveringen vormen een groter probleem dan enige andere hulp die Rusland van andere landen krijgt, waaronder Iran, voegt hij toe.

Hoewel Moskou’s productie van tanks en vliegtuigen laag is, slaagt het erin de productie van Iskander-raketten te verhogen, zegt Boedanov. Naast het “massale” gebruik van die raketten is ook de productie van geleide bommen in Rusland aanzienlijk toegenomen.

“En dat is een groot probleem voor het front, omdat al die wapens worden gebruikt op tactische diepte, wat betekent dat onze soldaten aan de frontlinie en in de buurt daarvan het meest worden getroffen,” zei Boedanov.

‘Zware psychologische klap’

Aanvallen diep in Russisch grondgebied, die Oekraïne met drones heeft uitgevoerd op olieraffinaderijen, wapenopslagplaatsen en andere doelen, hebben volgens hem geholpen de psychologische situatie binnen Rusland te veranderen.

Boedanov.: “Voorheen leefde de gehele Russische bevolking in de overtuiging dat ze, wat er ook gebeurt, een zeer machtig land zijn, het sterkste ter wereld. Met de eerste explosies, laten we zeggen in Moskou, op het grondgebied van de Russische Federatie, werd dat beeld vernietigd. Dat is de belangrijkste prestatie van al die diepe aanvallen.”

Oekraïne dringt er bij zijn bondgenoten op aan om westerse wapens te mogen gebruiken om dieper in Rusland militaire doelen te raken, waarvan er veel verder van de grens zijn verplaatst.

Boedanov gelooft dat Rusland de oorlog tegen 2026 zou willen beëindigen, omdat het wordt geconfronteerd met een steeds negatievere economische en financiële situatie. Hierbij verwijzend naar wat hij zegt dat het Russische berekeningen zijn.

Lees ook: Rusland en Noord-Korea sluiten partnerschapsovereenkomst voor nauwere samenwerking