Binnenland

FNV zet in op loonsverhoging en vierdaagse werkweek

16-09-2024 13:43

Dutchmen Photography/Shutterstock

Vakbond FNV gaat in de cao-onderhandelingen van volgend jaar pleiten voor een loonsverhoging van 7 procent, een minimumloon van 16 euro per uur, en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Deze onderhandelingsinzet maakte de bond maandag bekend.

 

Redactie, TPO, 16 september 2024 – Volgens FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha blijven de lonen al jaren achter, omdat er geen sprake is geweest van een verbetering van de koopkracht, meldt het ANP

Dit jaar vraagt de bond nog loonsverhogingen tot 14 procent, maar de nieuwe eis is lager vanwege de afgenomen inflatie. Toch blijft de vakbond inzetten op structurele loonsverhogingen om de koopkracht van werknemers te verbeteren.

Kortere werkweek als oplossing voor arbeidsmarktkrapte

Net als vakbond CNV, wil FNV ook een kortere werkweek van 32 uur introduceren. In een tijd waarin werknemers langer en harder moeten werken, ziet FNV dit als een noodzakelijke stap.

Boufangacha stelt dat een vierdaagse werkweek de krapte op de arbeidsmarkt kan verminderen, omdat onderzoek aantoont dat dit het arbeidsaanbod vergroot, de productiviteit verbetert en het ziekteverzuim vermindert, waardoor fulltime werken aantrekkelijker wordt.