Redactie, TPO, 17 september 2024 – De koopkracht van huishoudens stijgt gemiddeld minder dan 1 procent, met bedragen tussen de 1 en 50 euro per maand. Hoewel deze stijging bescheiden is, profiteren werkenden en huishoudens met lagere inkomens van een kleine lastenverlichting, meldt het ANP.
Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart zijn de veranderingen in koopkracht minimaal. “We zien veel kleine plusjes en enkele minnetjes,” zegt hij. “Er verandert niet veel voor huishoudens, tenzij ze te maken krijgen met grote persoonlijke veranderingen.” Hij merkt op dat de aangekondigde lastenverlichting slechts gedeeltelijk zichtbaar is in de cijfers.
Voor 2025 zet het kabinet de eerder ingezette wijzigingen in toeslagen voort. Dit betekent onder andere een positieve ontwikkeling in de huurtoeslag. “De extra tientjes die mensen kunnen besteden, zullen echter vaak al uitgegeven zijn voordat men het doorheeft,” waarschuwt Vliegenthart.
Hoewel de cao-lonen naar verwachting met gemiddeld 4,3 procent zullen stijgen, worden de effecten hiervan grotendeels tenietgedaan door een verwachte prijsstijging van 3,2 procent en een lichte stijging van de zorgpremie. Dit betekent dat werkenden met een loonsverhoging er weinig op vooruitgaan.
Bovendien kunnen degenen die weinig of geen loonsverhoging krijgen, zelfs een lichte koopkrachtdaling ervaren. Zzp’ers en sommige gepensioneerden gaan er volgens het Nibud zelfs op achteruit.