Binnenland

Asielcrisis: Kamer eist inzage in kabinetsstukken na weigering Schoof

19-09-2024 12:12

Minister-president en Minister van Algemene Zaken, Dick Schoof

De Tweede Kamer dwingt het kabinet om adviezen van ambtenaren en juristen over nieuwe asielcrisismaatregelen te delen. Premier Dick Schoof weigerde deze documenten te overhandigen, met het argument dat er nog geen definitief besluit is genomen. Dit houdt de Kamer echter niet tegen. Ook regeringspartij NSC schaart zich achter de oppositie in het verzoek om inzage.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – De Kamer wil niet beginnen aan de Algemene Beschouwingen zonder de stukken te hebben gezien, meldt het ANP. Volgens de Kamer kunnen de crisismaatregelen, waarbij delen van de vreemdelingenwet worden opgeschort, niet goed worden beoordeeld zonder de bijbehorende informatie. NSC benadrukt dat de grondwet het kabinet verplicht om op verzoek van een Kamerlid de gevraagde stukken te verstrekken.

Schoof blijft erbij dat de ministerraad nog niet heeft gesproken over de voorgenomen maatregelen en dat het kabinet naar verwachting “twee tot vier weken” nodig heeft om tot een besluit te komen. Dit stuit op onbegrip bij oppositiepartijen. Rob Jetten (D66) stelt dat het regeerprogramma, waarin al melding wordt gemaakt van de crisismaatregelen, door de ministerraad is goedgekeurd. “Er moet dus een document aan ten grondslag liggen”, aldus Jetten. Hij uitte zijn frustratie over het gebrek aan transparantie.

De premier, duidelijk geïrriteerd, sprak zijn onbegrip uit over de houding van de Kamer. In een reactie die hij dacht buiten het bereik van de microfoon te doen, verzuchtte hij: “Tsjongejongejonge, werkelijk niet te geloven dit.”