Buitenland

Walkie-talkies en piepers verboden op luchthaven Beiroet na dodelijke explosies

19-09-2024 12:51

Een man met een walkie talkie na het verwijderen van de batterij in Beiroet. Foto: Anwar Amro/AFP/Getty Images.

De Libanese luchtvaartautoriteit heeft per direct een verbod ingesteld op het meenemen van walkie-talkies en piepers in vliegtuigen vanaf de luchthaven van Beiroet. Dit verbod is ingevoerd na een reeks explosies in het land, waarbij honderden walkie-talkies en duizenden piepers ontploften.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – De afgelopen dagen hebben deze explosies aan zeker 32 mensen het leven gekost en meer dan 3200 mensen verwond. De aanvallen lijken gericht op Hezbollah, die de communicatieapparatuur heeft aangeschaft. De precieze oorzaak van de explosies wordt nog onderzocht, maar de situatie heeft tot veel onrust in het land geleid, meldt het ANP.

Op een persconferentie lieten de Libanese autoriteiten weten dat ziekenhuizen onder zware druk staan door de vele gewonden. Een groot aantal slachtoffers heeft ernstige verwondingen opgelopen, waaronder blindheid en beschadigde handen.

Het tijdelijke verbod op de communicatieapparatuur op de luchthaven is een voorzorgsmaatregel om verdere incidenten te voorkomen. Wanneer het verbod wordt opgeheven, is nog niet bekend.

Onderzoek naar Bulgaars bedrijf

Bulgarije doet onderzoek naar een bedrijf dat gelinkt is aan de verkoop van piepers aan Hezbollah. De naam van het bedrijf wordt niet genoemd, maar Bulgaarse media schrijven dat het bedrijf Norta Global Ltd in Sofia de verkoop had gefaciliteerd.

De piepers lijken volgens persbureau Reuters vergelijkbaar met een model van Gold Apollo uit Taiwan. Dat bedrijf zegt dat de ontplofte piepers zijn gemaakt door BAC Consulting in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Hongaarse nieuwssite Telex meldt op basis van bronnen dat Norta de verkoop heeft gefaciliteerd.

Lees ook: Nieuwe oorlogstactiek? Hezbollah’s piepers en walkie-talkies doelwit