Buitenland

Tunisische presidentskandidaat krijgt vlak voor verkiezingen celstraf

19-09-2024 16:26

Kais Saied. Foto: Bloomberg.

In Tunesië is presidentskandidaat Ayachi Zammel, leider van de oppositiepartij Azimoun, veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf. Dit vonnis valt vlak voor de verkiezingen in oktober, wat zorgen oproept over de democratische vrijheden in het land.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – Zammel wordt beschuldigd van het vervalsen van steunbetuigingen voor zijn kandidatuur. Hij ontkent deze beschuldigingen en zijn campagne spreekt van een poging om hem uit de verkiezingsstrijd te halen, meldt Bloomberg.

Zammel werd twee weken geleden gearresteerd en zit nu vast. Zijn campagne roept democratische krachten en de verkiezingsautoriteiten op om in te grijpen en Zammel toe te staan zijn campagne voort te zetten. Ze noemen de veroordeling een “ongegronde gerechtelijke escalatie” die bedoeld is om hem te beletten met de Tunesische bevolking te communiceren.

Bakermat Arabische Lente

De aanloop naar de verkiezingen op 6 oktober wordt beschouwd als een toetsing van de democratische vrijheden in het land, dat in 2011 de bakermat was van de Arabische Lente. President Kais Saied, die vijf jaar geleden won met een grote meerderheid, wordt door critici beschuldigd van machtsmisbruik en het terugbrengen van Tunesië naar een autoritair regime. Het land kampt ondertussen met een kwakkelende economie, hoge werkloosheid en stilgevallen onderhandelingen met het IMF.

Ondanks de veroordeling heeft de Tunesische verkiezingscommissie aangegeven dat Zammel zijn status als kandidaat behoudt, omdat zijn kandidatuur al goedgekeurd was. Saied’s enige andere tegenstander is Zouhair Maghzaoui van de Volksbeweging.