ThePostOnline

Mpox-vaccin nu ook beschikbaar voor jongeren

20-09-2024 09:55

Bron: Yuriy K./Shutterstock

Meer mensen komen in aanmerking voor het mpox-vaccin van farmaceut Bavarian Nordic. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt het vaccin nu ook goed voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

 

Redactie, TPO, 20 september 2024 – Het vaccin kreeg als een van de weinige al goedkeuring voor gebruik tegen mpox in Europa bij volwassenen, meldt het ANP.

Topman Paul Chaplin van Bavarian Nordic hoopt dat de goedkeuring door de EMA zal helpen om het vaccin beter beschikbaar te maken in zwaar getroffen Afrikaanse landen. Hoewel de beslissingen van de EMA formeel alleen gelden binnen de Europese Unie en enkele andere Europese landen, kunnen Afrikaanse landen deze goedkeuringen gebruiken om hun eigen vaccinbeleid te versnellen.

Focus op bescherming van jongeren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de recente uitbraken van mpox in Afrika als internationale noodsituatie aangemerkt. Vooral kinderen onder de 15 jaar worden getroffen, aldus Afrikaanse gezondheidsautoriteiten.

In de VS mogen jongeren onder de 17 jaar al langer worden ingeënt. Bavarian Nordic werkt daarnaast aan klinisch onderzoek om het vaccin ook voor kinderen van 2 tot 12 jaar beschikbaar te maken, ondersteund door financiering van CEPI.