Buitenland

Dodental Russische strijdkrachten in Oekraïne boven de 70.000

20-09-2024 10:38

Rusland
Russische soldaat. Foto @Vectorkel via Shutterstock

In de oorlog in Oekraïne kwamen tot nu toe meer dan 70.000 Russische soldaten om het leven. Slachtoffers van milities uit de geannexeerde regio’s Loehansk en Donetsk zijn niet in de telling meegenomen.

 

Redactie, TPO, 20 september 2024 – Dit blijkt uit cijfers van de BBC en het Russische Kremlinkritische Mediazona. Ze verzamelden de namen van 70.112 gesneuvelde mensen, maar waarschuwen dat het werkelijke dodental waarschijnlijk veel hoger ligt.

Rusland verstrekt geen officieel dodental voor de oorlog, die nu meer dan 2,5 jaar aan de gang is. De BBC en Mediazona hebben hun gegevens gebaseerd op overlijdensadvertenties die zijn bevestigd door lokale autoriteiten of door familieleden. Niet alle families hebben deze informatie willen delen.

Diverse groepen onder de gesneuvelden

Volgens de BBC waren 13.781 van de doden vrijwilligers, wat hen tot de grootste groep gesneuvelde strijders maakt. Daarnaast zijn er ook voormalige gevangenen die zijn vrijgelaten om te vechten in Oekraïne. Aan het begin van de oorlog waren het vooral contractsoldaten die sneuvelden, maar later kwamen daar huursoldaten, vrijwilligers, gevangenen en gemobiliseerde strijders bij.