Buitenland

Rusland verwacht controle over Koersk te herstellen

20-09-2024 13:00

Bord 'Koersk 108 km', aan de Russisch-Oekraïnese grens nabij Soemy. Foto @Evgeniy Maloletka/AP

Rusland is ervan overtuigd dat het snel de controle over de regio Koersk zal herstellen, hoewel het Kremlin niet wil aangeven binnen welke tijdspanne dit doel bereikt moet worden.

 

Redactie, TPO, 20 september 2024 – Volgens Russische functionarissen is er geen twijfel dat de Oekraïense troepen weer verdreven zullen worden, meldt het ANP. De situatie in de grensregio blijft gespannen na de Oekraïense opmars eerder deze zomer.

Begin augustus wisten Oekraïense troepen verrassend eenvoudig de grens met Rusland over te steken en op te rukken in de regio Koersk. Dit zorgde voor aanzienlijke druk op de Russische strijdkrachten.

Vorige week lanceerde Rusland een tegenoffensief in een poging het verloren gebied terug te winnen. Donderdag verklaarde een Russische commandant dat twee dorpen succesvol waren heroverd.

Grote Russische troepenmacht in de regio

Volgens de Oekraïense nieuwssite RBC-Ukraine heeft Rusland inmiddels 37.000 militairen naar de regio Koersk gestuurd. Deze troepen zouden de opdracht hebben om de Oekraïense strijdkrachten voor half oktober te verdrijven.

Na het terugdringen van de Oekraïense troepen zou Rusland van plan zijn om een bufferzone te creëren op Oekraïens grondgebied, om verdere aanvallen te voorkomen.