Binnenland

Extinction Rebellion blokkeert opnieuw zeesluis bij IJmuiden

20-09-2024 13:36

Alexandros Michailidis/Shutterstock

Extinction Rebellion (XR) blokkeert op vrijdag opnieuw de zeesluis bij IJmuiden. Dit protest, dat rond 10.30 uur begon, is gericht tegen de cruise-industrie.

 

Redactie, TPO, 20 september 2024 – Volgens de klimaatactiegroep is een onmiddellijke stop van deze sector noodzakelijk vanwege de “urgente en snel escalerende klimaat- en ecologische crisis”, melden ze op X. Dit is niet de eerste keer dat XR actievoert bij de zeesluis, eerdere blokkades zorgden voor vertragingen in het vaarverkeer.

Politie en tegendemonstranten aanwezig

Op een livestream van XR is te zien dat de politie aanwezig is bij de blokkade. Naast de klimaatactivisten zijn er ook tegendemonstranten op de locatie. De haven van Amsterdam heeft de blokkade bevestigd en geeft aan dat het protest zonder grote incidenten begon. Het is op dit moment onduidelijk hoe lang de actie zal duren en welke impact dit zal hebben op het scheepvaartverkeer.

Eerdere acties zorgden voor vertragingen

De demonstranten hebben eerder al op vergelijkbare wijze de zeesluis geblokkeerd, wat toen leidde tot vertragingen in het scheepvaartverkeer. XR richt zich specifiek op de cruise-industrie vanwege de aanzienlijke impact van deze schepen op het milieu. Door de blokkade proberen zij aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van de cruises en de noodzaak om klimaatverandering aan te pakken.