Buitenland

Na ongeluk gesloten kerncentrale heropent voor AI-vraag Microsoft

20-09-2024 15:10

Foto: AP.

De eigenaar van de gesloten kerncentrale op Three Mile Island in de Verenigde Staten, Constellation Energy, investeert 1,6 miljard dollar om de centrale opnieuw in gebruik te nemen.

 

Redactie, TPO, 20 september 2024 – Deze investering komt in het kader van een overeenkomst waarbij Microsoft alle opgewekte energie zal afnemen, meldt het ANP. Dit is essentieel voor de techgigant, die de energie nodig heeft voor datacenters om te voldoen aan de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI). De kerncentrale, gelegen bij Harrisburg in Pennsylvania, werd in de jaren zeventig wereldberoemd vanwege een ernstig kernongeluk.

Verwachte heropening en lange-termijncontracten

Constellation verwacht dat Three Mile Island in 2028 weer operationeel zal zijn. Van de twee reactoren was er al een permanent gesloten, terwijl de andere in 2019 stilgelegd werd door het gebrek aan winstgevendheid.

Microsoft heeft nu voor een periode van twintig jaar ingestemd om energie van deze nucleaire faciliteit af te nemen, waarmee het techbedrijf zijn eerste eigen nucleaire bron veiligstelt.

Toenemende interesse in nucleaire energie

De investering in Three Mile Island onderstreept de groeiende belangstelling voor de nucleaire industrie, vooral nu de energievraag voor AI en datacenters toeneemt. In de afgelopen tien jaar zijn verschillende reactoren stilgelegd, voornamelijk door de opkomst van goedkoper aardgas en hernieuwbare energie.

Echter, de stijgende vraag naar elektriciteit van fabrieken, elektrische voertuigen en datacenters heeft de belangstelling voor kernenergie opnieuw aangewakkerd, aangezien deze centrales continu CO₂-vrije stroom kunnen leveren. Microsoft is niet het enige techbedrijf dat zich richt op kernenergie; eerder dit jaar investeerde ook Amazon in een datacenter dat verbonden is met een nucleaire installatie.