Buitenland

AfD wint terrein in Brandenburg, Scholz onder druk

22-09-2024 13:37

Olaf Scholz. Foto: Bloomberg.

De regionale verkiezingen in de Duitse deelstaat Brandenburg dreigen deze zondag een zware klap te worden voor de sociaaldemocratische partij van bondskanselier Olaf Scholz. Volgens de laatste peilingen staat de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) voor op de SPD, met 28 procent tegenover 27 procent. Scholz en zijn partij, die Brandenburg sinds de Duitse hereniging in 1990 besturen, zien hun macht wankelen door de opkomst van de AfD.

 

Redactie, TPO, 22 september 2024 – De AfD, die vooral in Oost-Duitsland veel steun geniet, heeft eerder deze maand in Thüringen een historische overwinning geboekt als eerste extreemrechtse partij die een regionale verkiezing wint sinds de Tweede Wereldoorlog, meldt Bloomberg.

Hoewel de AfD geen meerderheid van de zetels in Brandenburg zal behalen en andere partijen samenwerken met de AfD uitsluiten, wijst deze trend op een breder probleem. Het politieke centrum in Duitsland brokkelt af, en minder dan een jaar voor de nationale verkiezingen zet dit Scholz en zijn regeringscoalitie verder onder druk.

Premier distantieert zich

De huidige premier van Brandenburg, Dietmar Woidke (SPD), probeert zich te distantiëren van de federale regering om zijn eigen positie te versterken. Volgens een recente peiling zou 59 procent van de kiezers voor Woidke kiezen als ze hun regionale premier direct konden kiezen. Het verlies van de SPD in Brandenburg zou echter kunnen leiden tot een discussie binnen de partij over Scholz’ leiderschap, met de mogelijkheid dat populaire politici zoals minister van Defensie Boris Pistorius naar voren worden geschoven voor de landelijke verkiezingen in 2025.

Zondagavond worden de exitpolls verwacht. De uitslag kan een duidelijke indicatie geven van de richting waarin de Duitse politiek zich beweegt.