Buitenland

Noord-Koreaanse afvalballonnen verstoren luchthavens, Zuid-Korea dreigt met actie

23-09-2024 10:07

Grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Foto: Anthony Wallace/AFP/Getty Images.

Zuid-Korea waarschuwt Noord-Korea voor mogelijk militair optreden als de afvalballonnen die over de grens worden gestuurd, blijven komen. Deze dreiging volgt op de laatste incidenten waarbij ballonnen vol afval het vliegverkeer op Incheon International Airport, de grootste luchthaven van Zuid-Korea, meer dan anderhalf uur stillegden.

 

Redactie, TPO, 23 september 2024 – Noord-Korea heeft sinds mei meer dan 5.500 ballonnen gevuld met afval, zoals sigarettenpeuken, papier en schoenresten, naar het zuiden gestuurd, meldt Bloomberg. Deze acties lijken een protest te zijn tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die door Pyongyang als een bedreiging voor hun soevereiniteit worden beschouwd.

De afvalballonnen veroorzaakten in sommige gevallen branden en zorgden voor overlast voor inwoners in en rondom Seoul. De Zuid-Koreaanse militaire staf laat in een verklaring weten dat het leger “strenge militaire maatregelen” neemt als de ballonnen de veiligheid van de bevolking bedreigen of als Noord-Korea de grens overschrijdt. Welke maatregelen dat zijn, is niet bekendgemaakt.

Spanningen nemen toe

De spanningen langs de zwaar gemilitariseerde grens tussen beide landen zijn de afgelopen maanden toegenomen. In juli waarschuwde een hoge Zuid-Koreaanse functionaris dat Noord-Korea mogelijk een nieuwe kernproef plant, mogelijk met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Recentelijk liet Noord-Korea ook voor het eerst beelden zien van een uraniumverrijkingsfabriek, onderdeel van het nucleaire programma dat al decennia voor spanningen zorgt tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.