Economie

Kabinet komt miljarden tekort voor aanleg Lelylijn

23-09-2024 11:11

Trein NS

Het kabinet kampt met een miljardentekort voor de aanleg van de Lelylijn. Er is momenteel 3 miljard euro gereserveerd, maar de totale kosten van het project variëren tussen de 8 en 21,4 miljard euro, afhankelijk van de routekeuze. De meest waarschijnlijke variant komt uit op 13,8 miljard euro, exclusief onderhoudskosten.

 

Redactie, TPO, 23 september 2024 – Om het benodigde extra geld bijeen te krijgen, kijkt het kabinet naar mogelijke bijdragen van zowel de Europese Unie als de regio’s, meldt het ANP. Het huidige EU-budget biedt echter weinig ruimte voor financiering. Een beroep op Europees geld is waarschijnlijk pas vanaf 2028 mogelijk, wanneer de nieuwe begroting beschikbaar komt. “Het huidige budget is bijna uitgeput”, laat staatssecretaris van Infrastructuur Chris Jansen (PVV) aan de Tweede Kamer weten.

 

Naast de Lelylijn blijkt ook de Nedersaksenlijn veel duurder dan oorspronkelijk begroot. Voor het kabinet is de aanleg van beide spoorverbindingen van groot belang om de bereikbaarheid van de regio’s te verbeteren en deze beter te verbinden met de rest van Nederland.

Jansen geeft aan dat hij met de regio’s, de Tweede Kamer en het kabinet in gesprek wil over mogelijke vervolgstappen. “Met de beperkte middelen die we hebben, moeten we samen kijken hoe we het beste verder kunnen werken aan deze twee belangrijke projecten”, aldus de staatssecretaris.