Binnenland

Zutphen zet sporthal in voor noodopvang bij drukte Ter Apel

23-09-2024 12:17

Foto: COA.

De Hanzehal in Zutphen wordt vanaf deze week ingezet als noodopvang voor asielzoekers. De sporthal is een week lang beschikbaar voor de opvang van ongeveer honderd mensen, mocht het aanmeldcentrum in Ter Apel vol raken.

 

Redactie, TPO, 23 september 2024 – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft afgelopen weekend de gemeente Zutphen gevraagd om een noodopvang achter de hand te houden, meldt het ANP.

Volgens de gemeente is er op dit moment nog geen concreet verzoek om daadwerkelijk asielzoekers op te vangen, maar de verwachting is dat het aanmeldcentrum in Ter Apel deze week weer vol kan stromen. De Hanzehal is daarom gereed voor gebruik, mochten de capaciteitproblemen in Ter Apel aanhouden.

‘Situatie komende dagen onduidelijk’

Het COA laat weten dat het nog geen duidelijkheid heeft over de situatie in de komende dagen. “We moeten de balans nog opmaken,” zegt een woordvoerster van het COA. Volgens haar is de druk op de opvangcapaciteit al maanden hoog, maar verschilt de ernst van de situatie.

Het is niet bekend of andere gemeenten vergelijkbare verzoeken hebben ontvangen om noodopvangplekken beschikbaar te stellen. De gemeente Zutphen en het COA houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan klaar om snel in te grijpen als de opvang in Ter Apel volloopt.