Binnenland

Amsterdam: trein verplicht bij dienstreizen tot tien uur reistijd

23-09-2024 17:13

TGV trein

De gemeente Amsterdam scherpt de regels voor dienstreizen aan. Ambtenaren en bestuurders zijn nu verplicht de trein te nemen als de reistijd binnen de tien uur ligt, een verhoging van de eerdere grens van zes uur.

 

Redactie, TPO, 23 september 2024 – Deze wijziging is aangekondigd door wethouder Hester van Buren (PvdA) en burgemeester Femke Halsema, als antwoord op vragen van JA21-raadslid Kevin Kreuger.

Uit recent onderzoek op basis van Woo-verzoeken bleek dat in 2022 Amsterdam verantwoordelijk was voor het grootste aantal vliegreizen onder zeven grote gemeenten. Van de in totaal 290 vliegreizen kwamen er 192 uit Amsterdam. Dit betekent dat twee derde van de vliegreizen van grootstedelijke gemeenten voor rekening van de hoofdstad komt, meldt Binnenlands Bestuur.

Opvallend is dat Amsterdam ook relatief vaak korte vluchten maakt, zoals naar Brussel, Londen en Berlijn, ondanks dat deze bestemmingen met de trein sneller bereikbaar zijn.

Korte vluchten gebaseerd op treinreisduur

De gemeente hanteert een definitie van korte vluchten die gebaseerd is op de reistijd met de trein. Vluchten naar bestemmingen die binnen acht uur met de trein bereikbaar zijn, worden als kort beschouwd. Voor de reisrichtlijnen is aangegeven dat trajecten korter dan zes uur of binnen 600 kilometer van Amsterdam met de trein moeten worden afgelegd.

Dit zou hebben geleid tot slechts vijf van de 192 vliegreizen die onder de ‘trein, tenzij’-regel vallen.

Bij de vijf dienstreizen die met het vliegtuig zijn gemaakt, speelden persoonlijke omstandigheden en agenda’s een rol. Dit betreft bijvoorbeeld medische redenen of belangrijke afspraken die niet gemist konden worden. Het merendeel van de vliegreizen, 182 van de 192, werd gemaakt door ambtenaren, terwijl slechts tien door leden van het college werden uitgevoerd.

Meer nadruk op duurzaamheid

Daarnaast benadrukken de bestuurders dat Amsterdam een unieke rol speelt op het internationale toneel, met belangen die vaak ook andere steden aangaan, zoals op het gebied van vrede, economie en duurzaamheid. De herziening van de reisrichtlijnen legt meer nadruk op duurzaamheid, omdat het college de CO2-uitstoot sneller wil reduceren om klimaatdoelen te behalen.

Het vernieuwde beleid houdt in dat de voordelen van internationale samenwerking voortaan nauwkeuriger worden afgewogen tegen de impact van duurzaamheid. De gemeente Amsterdam streeft ernaar om het duurzaamheidsbeleid te actualiseren en de milieu-impact van reisbeslissingen serieus te nemen.