Economie

Datacenters versnellen overgang naar duurzame energie

24-09-2024 14:31

Miguel Stilwell d’Andrade, CEO van EDP. Foto: Horacio Villalobos/Corbis News/Getty Images.

Grote technologiebedrijven zoals Microsoft zorgen voor een sterke stijging in de vraag naar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Dit meldt EDP SA, een belangrijke ontwikkelaar van duurzame energieprojecten in de Verenigde Staten en Europa.

 

Redactie, TPO, 24 september 2024 – De toename wordt vooral gedreven door de groeiende investeringen in data centers en kunstmatige intelligentie, die aanzienlijke hoeveelheden energie vereisen, meldt Bloomberg.

“De vraag is zo groot dat techbedrijven zo veel mogelijk energiecontracten afsluiten,” aldus CEO Miguel Stilwell d’Andrade van EDP. Hij geeft aan dat zowel wind- als zonne-energieprojecten klaar moeten zijn om de komende jaren te starten. Naast groene energie wordt er ook gekeken naar gas, dat momenteel veel besproken wordt binnen de sector.

Vraag naar hernieuwbare energie neemt toe

Voor EDP is de situatie rond elektriciteitsprijzen en rentepercentages de laatste maanden veranderd. In mei verlaagde het Portugese nutsbedrijf het jaarlijkse doel voor nieuwe hernieuwbare capaciteit met 25 procent, naar ongeveer 3 gigawatt per jaar voor de periode 2024-2026. Dit kwam door dalende elektriciteitsprijzen en stijgende rentetarieven. Echter, de vraag naar hernieuwbare energie neemt nu weer toe, mede door de groei van AI en data centers. Ook dalen de rentetarieven, wat belangrijk is voor een kapitaalintensieve sector als de energie-industrie.

Bedrijven benaderen EDP steeds vaker rechtstreeks om energiecontracten te sluiten, aldus d’Andrade. “De afgelopen maanden hebben we veel verzoeken gekregen van bedrijven die capaciteit van ons willen afnemen.”