Buitenland

Zelensky: ‘Ik denk dat we dichter bij vrede zijn dan we denken’

24-09-2024 17:03

Zelensky arriveert in de VS. Foto: Tiago Petingga/AFP/Getty Images.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat de oorlog met Rusland eerder kan eindigen, dan sommigen denken.”Ik denk dat we dichter bij vrede zijn dan we denken. We moeten alleen heel sterk zijn, heel sterk,” aldus Zelensky.

 

Redactie, TPO, 24 september 2024 – In een gesprek met de Amerikaanse omroep ABC News zegt Zelensky bovendien dat het overwinningsplan dat hij deze week aan de Amerikaanse president Joe Biden zou presenteren, vereist dat Oekraïense bondgenoten het Oekraïense leger versterken.

Volgens Zelensky ging het plan niet over onderhandelingen met Rusland, maar eerder over “een brug naar een diplomatieke uitweg, om de oorlog te stoppen”. Hij voegt eraan toe dat Oekraïne de Russische president Vladimir Poetin alleen kan dwingen om het conflict te beëindigen als Kiev vanuit een “sterke positie” komt, meldt de BBC.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dinsdag dat Rusland voorzichtig omgaat met mediaberichten over een Oekraïens plan en dat het conflict pas zou eindigen, wanneer de Russische doelen zijn bereikt.

Zelensky vraagt om versoepeling van raketbeperkingen

Zelensky vraagt al lange tijd aan westerse landen om Oekraïne de beperkingen op het gebruik van langeafstandsraketten te laten versoepelen, zodat deze gebruikt kunnen worden om diep in Rusland aan te vallen. Naar verwachting kaart hij dit opnieuw aan tijdens zijn bezoek aan de VS deze week.

Afgelopen zondag zei Biden dat hij nog niet had besloten of hij Oekraïne groen licht zou geven voor deze raketten. Zelensky benadrukt dat de VS de leiding moeten nemen in deze beslissing: “Iedereen kijkt naar Biden, we hebben dit nodig om onszelf te verdedigen.”

Zelensky spreekt woensdag op de Algemene Vergadering van de VN en ontmoet ook de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

De president van Tsjechië, Petr Pavel, vertelt aan de New York Times dat Oekraïne “realistisch” moet zijn over de vooruitzichten om de gebieden in het oosten van het land, die Rusland in de afgelopen 31 maanden van oorlog heeft ingenomen, terug te krijgen.

Hij voegt eraan toe dat de meest waarschijnlijke uitkomst van de oorlog is dat een deel van het Oekraïense grondgebied voor een aantal jaren onder Russische bezetting zal blijven. Een volledige nederlaag van Oekraïne of Rusland “zal simpelweg niet gebeuren”, aldus Pavel. Hij voegt daaraan toe dat het einde van het conflict “ergens in het midden” zal liggen.

Aanhoudende Russische aanvallen

Zelensky’s reis naar de VS komt op het moment dat Oekraïne blijft lijden onder aanhoudende aanvallen door Rusland. Zo trof Rusland dinsdagmiddag nog een flatgebouw in de noordoostelijke Oekraïense stad Charkov.

Bij de aanval kwamen minstens drie mensen om het leven en raakten 15 anderen gewond. Lokale autoriteiten melden dat de aanval werd uitgevoerd met zweefbommen.

Bij een aanval op de oostelijke Oekraïense stad Poltava werd maandag infrastructuur beschadigd, terwijl in de zuidelijke stad Zaporizja één persoon omkwam en zes anderen gewond raakten na “massale luchtaanvallen”.

Russische troepen hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in het oosten en naderen Voehledar, een stad in het zuidelijke deel van het Donbas-front, die de Russen sinds het begin van hun grootschalige invasie proberen in te nemen.

Oekraïense militaire expert en gepensioneerde kolonel Kostyantyn Mashovets waarschuwde zijn landgenoten dat ze zich “psychologisch moesten voorbereiden” op het verlies van Selydove, Toretsk en Voehledar in de oostelijke regio Donbas.

“Ik zou graag ongelijk hebben, maar op basis van de informatie die ik heb… is dit een zeer waarschijnlijk scenario voor de nabije toekomst”, schrijft Mashovets op Facebook.

Lees ook: Zelensky’s baanbrekend plan voor vrede vraagt snelle steun van Biden