Binnenland

Wolvenexpert: Symboolpolitiek rond verlaging beschermingsstatus wolf

25-09-2024 15:04

Foto: Pixabay.

Wolvenexpert Maurice la Haye van de Zoogdiervereniging noemt de mogelijke verlaging van de beschermingsstatus van de wolf door de EU-landen puur symboolpolitiek. Hij benadrukt dat er onduidelijkheid heerst over wat de verlaging precies inhoudt en vraagt zich af of het bijvoorbeeld sneller afschot of meer verstoring zal betekenen.

 

Redactie, TPO, 25 september 2024 – Volgens La Haye roept deze maatregel meer vragen op dan antwoorden geeft: “Daarbij is altijd de vraag: wat is het probleem? Overlast? Zijn er te veel dode dieren, te veel wolven? Een rechter zal altijd kijken naar wat het meest geëigende middel is om overlast te voorkomen. Dus een eerste stap lijkt gezet, maar het roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.”

La Haye wijst erop dat preventieve maatregelen meer dan 95 procent van de overlast, zoals schade aan vee, kunnen voorkomen. Hij pleit ervoor om juist hier de inspanningen op te richten, in plaats van op symboolmaatregelen.

Voorbeelden van effectieve preventie zijn wolfwerende hekken, kuddebewakingshonden en het ‘s nachts ophokken van vee, ook al zijn deze maatregelen kostbaar en uitdagend.

“Dat kost geld, is lastig, is duur, maar dat is wel de manier om duurzaam samen te leven met wolven”, aldus de wolvenexpert, die vindt dat de discussie meer moet gaan over het inzetten van preventieve maatregelen dan over het verlagen van de beschermingsstatus.

 

EU-stemming over verlaging beschermingsstatus wolf

Woensdag stemmen de diplomaten van de 27 EU-landen over de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf. Bij een meerderheid voor verlaging, zal het onderwerp volgende maand opnieuw ter stemming komen tijdens een vergadering van de EU-ministers van Milieu.

In de praktijk volgen de ministers meestal de uitslag van de diplomatieke stemming.

In Europa leven naar schatting zo’n 20.000 wolven. De beschermde status van de wolf werd in de jaren zeventig vastgelegd in de Conventie van Bern, een internationaal verdrag voor het behoud van dier- en plantensoorten. In 1992 werd deze status opnieuw bevestigd in de Europese Habitatrichtlijn.

De Europese Commissie stelt nu voor dat de EU-lidstaten eerst aandringen op een aanpassing van de Conventie van Bern, waarbij de wolf zou worden gedegradeerd van een ‘strikt beschermde’ naar een ‘beschermde’ soort. Daarna kan de EU haar eigen wetgeving eventueel aanpassen.

Lees ook: Rummenie werkt aan wolvenplan na incident in Leusden