Buitenland

EU-ambassadeurs steunen verlaging beschermingsstatus wolf

25-09-2024 17:05

Wolf. Foto @Pixabay

Een meerderheid van de EU-ambassadeurs stemt voor een voorstel van de Europese Commissie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Dit is een belangrijke stap richting het mogelijk maken van de jacht op deze dieren binnen de Europese Unie.

 

Redactie, TPO, 25 september 2024 – Van de 27 EU-lidstaten stemden alleen Spanje en Ierland tegen het voorstel om de status van de wolf te wijzigen van “strikt beschermd” naar “beschermd”. De definitieve beslissing hierover zal donderdag door de EU-ministers worden genomen.

Dit specifieke Commissievoorstel kwam voort uit een resolutie van het Europees Parlement uit december 2023, waarin de Commissie werd opgeroepen om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen.

De discussie werd aangewakkerd door een incident waarbij wolf GW950m de pony van Ursula von der Leyen doodbeet, waardoor ook de voorzitter van de Commissie zich tegen de beschermde status van het dier begon uit te spreken. Dit leidde tot het huidige voorstel van de Commissie, aldus het ANP.

Zorgen over gevolgen voor populatie

Ondanks de steun van de ambassadeurs hebben meer dan 300 natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WWF), maandag in een brief aan de EU-ambassadeurs gevraagd om tegen het plan te stemmen. Zij bestempelen het Commissievoorstel als “politiek gemotiveerd” en uiten hun zorgen over de gevolgen voor de bescherming van de wolf.

De organisaties vrezen dat het verlagen van de beschermingsstatus schadelijk kan zijn voor de wolfpopulatie in Europa.

Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër voor de SGP en mede-initiatiefnemer van de resolutie uit 2022, heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de steun van de lidstaten voor het voorstel. Hij vindt het belangrijk dat er meer flexibiliteit komt in het beheer van de wolf.

Ook Sander Smit van de BBB-fractie reageerde positief op de beslissing van de lidstaten en benadrukte de noodzaak van een flexibeler beheer.

Conventie van Bern

Ondanks de goedkeuring van het voorstel door de ambassadeurs behoudt de wolf voorlopig zijn “strikt beschermde” status. Het moet eerst worden ingediend bij het secretariaat van de Conventie van Bern, dat de bescherming van de wolf in 1979 heeft vastgelegd.

Dit secretariaat komt in december bijeen om het voorstel te bespreken. Als zij instemmen met de wijziging, kan de Commissie een voorstel indienen voor de herziening van de Habitatrichtlijn, terwijl lidstaten ondertussen wel al beheermaatregelen mogen nemen, aldus de Commissie.

Lees ook: Wolvenexpert: Symboolpolitiek rond verlaging beschermingsstatus wolf