Redactie, TPO, 25 september 2024 – In het coalitieakkoord van vorig jaar spraken deze vier partijen af dat er geen nieuwe wind- en zonneparken op land in de provincie komen. De besluitvorming over het windpark in Eemshaven was echter al in een vorige Statenperiode afgerond. Nu lag alleen de ruimtelijke inpassing ter discussie.
BBB-fractievoorzitter Gouke Moes heeft aangegeven dat er te veel uitgangspunten zijn aangepast en dat er aanzienlijke maatschappelijke weerstand bestaat tegen het plan, meldt het ANP.
Moes waarschuwt voor de risico’s van een ‘nee-stem’, aangezien dit financiële claims van ontwikkelaar Vattenfall kan opleveren. Tegelijkertijd zou een ‘ja-stem’ kunnen resulteren in een claim van 50 miljoen euro van de ontwikkelaar Wintermolen, die zich gedupeerd voelt.
Ook andere partijen zoals de PVV, PvdD, FvD en SP hebben zich negatief over het inpassingsplan uitgelaten. Groninger Belang is nog aan het twijfelen, wat betekent dat er nog steeds een meerderheid kan worden bereikt.
De PvdA en CU aan voor het plan te stemmen, waarbij ze verwachten dat hun coalitiepartners zich aan de eerder gemaakte afspraken houden. De CU suggereert dat zij bereid is de samenwerking te heroverwegen als er niet wordt gestemd in overeenstemming met het coalitieakkoord. Ook de PvdA heeft impliciet gedreigd met soortgelijke stappen.
De VVD benadrukt dat de overheid betrouwbaar moet zijn en dat een weigering van het windmolenpark het investeringsklimaat ernstig kan schaden. Moes, die ook voor een betrouwbare overheid pleit, stelt dat hij als volksvertegenwoordiger de plicht heeft om het algemeen belang af te wegen. Hij sluit niet uit dat er alsnog windturbines worden geplaatst.
De BBB-fractie heeft ervoor gekozen om een politiek oordeel te vellen zonder een juridisch gevecht aan te gaan over de haalbaarheid van het plan bij de Raad van State. Het college heeft grote moeite gehad met dit dossier en heeft uiteindelijk geconcludeerd dat het schrappen van het plan geen optie is, aldus gedeputeerde Johan Hamster.