Buitenland

Hennis verwelkomt oproep tot staakt-het-vuren in Libanon

26-09-2024 09:46

Een rookwolk ontstaat tijdens een Israëlische luchtaanval op Sujud, Libanon op 25 september. Foto @Rabih Daher/AFP/Getty Images

VN-coördinator Jeanine Hennis juicht de oproep voor een 21-daags staakt-het-vuren in Libanon toe. De Verenigde Staten en Frankrijk riepen hiertoe op, met steun van de Europese Unie en verschillende andere landen.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024

“Deze kans biedt ruimte voor diplomatie,” schreef Hennis op X, en benadrukte de brede internationale steun voor deze stap.

Als hoogste VN-vertegenwoordiger in Libanon coördineert de voormalige Nederlandse minister Hennis de inspanningen om vrede te bevorderen. Ook onderhoudt ze contact met de Libanese autoriteiten om de VN-activiteiten in het land te begeleiden.

 

Gezamenlijk verklaring Biden en Macron

De Verenigde Staten, Australië, Canada, de Europese Unie, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en Qatar brachten gezamenlijk een statement uit, via onderstaande verklaring van president Biden en president Macron:

“Het is tijd voor een regeling aan de Israël-Libanon grens die veiligheid en zekerheid biedt, zodat burgers naar hun huizen kunnen terugkeren. Het wederzijdse vuur sinds 7 oktober, en vooral in de afgelopen twee weken, dreigt een veel bredere conflict te ontketenen en schade toe te brengen aan burgers. Daarom hebben we de afgelopen dagen samengewerkt aan een gezamenlijke oproep voor een tijdelijk staakt-het-vuren om de diplomatie een kans te geven en verdere escalaties aan de grens te voorkomen. De verklaring die we hebben opgesteld, wordt nu gesteund door de Verenigde Staten, Australië, Canada, de Europese Unie, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en Qatar. We roepen op tot brede steun en vragen om de onmiddellijke medewerking van de regeringen van Israël en Libanon.”