Buitenland

President Botswana: 20.000 olifanten mogelijk afgemaakt door hongerproblemen bevolking

26-09-2024 11:17

Afrikaanse savanneolifant. Foto @designerpoint/Pixabay

De president van Botswana, Mokgweetsi Masisi, laat weten dat de 20.000 olifanten, die het land eerder wilde uitzetten naar Duitsland, mogelijk moeten worden afgemaakt. Hij benadrukt dat de lokale bevolking honger lijdt en dat het vlees van de olifanten een waardevolle voedselbron zou kunnen zijn.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024 – Deze drastische beslissing komt voort uit de ernstige droogte waarmee Botswana momenteel te kampen heeft wat volgens hem de levensomstandigheden van zowel de mensen als de dieren in gevaar brengt.

In april had Botswana een aanbod gedaan om de olifanten naar Duitsland te verplaatsen, in reactie op het verzoek van de Duitse minister van Milieu om invoerbeperkingen voor jachttrofeeën. Het land beschouwde het aantal olifanten als te hoog en de inkomsten uit de jacht als cruciaal voor de economie en het welzijn van de bevolking.

Ondanks het aanbod heeft de Duitse regering tot nu toe niet gereageerd.

‘De ergste droogte in vijftig jaar’

President Masisi maakt zijn zorgen kenbaar in een video op de website van de Duitse krant Bild. Hij legt uit dat Botswana, net als andere landen in Zuidelijk Afrika, lijdt onder de ergste droogte in vijftig jaar. De huidige situatie heeft geleid tot een humanitaire crisis, waardoor de bevolking zich in een moeilijke positie bevindt.

Met de dreiging dat de olifanten niet gered kunnen worden, stelt Masisi dat de bevolking geen andere keuze heeft dan hun voedselbehoeften voorop te stellen.

“Als mensen honger hebben, moeten we ze eten geven,” zegt de president, die eraan toevoegt dat het mogelijk is dat de olifanten het slachtoffer worden van deze noodsituatie.