Binnenland

Onvrede onder Amsterdammers over de toekomst van de stad

26-09-2024 12:13

Amsterdam. Foto @Monlaw/Pixabay

De helft van de inwoners van Amsterdam vindt dat het over het algemeen de verkeerde kant opgaat met de stad. De belangrijkste zorgen zijn gerelateerd aan woningnood, criminaliteit, verkeersveiligheid en afval.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024 – Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling Onderzoek en Statistiek (O&S) van de gemeente Amsterdam. De zogenaamde Burgermonitor 2023 omvat feedback van meer dan 2000 Amsterdammers van 25 jaar en ouder.

Slechts 41 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in een positieve ontwikkeling, terwijl 9 procent geen mening heeft.

Ondanks deze bezorgdheid geeft 83 procent van de Amsterdammers aan het prettig te vinden om in de stad te wonen, een percentage dat vergelijkbaar is met de 81 procent van twee jaar geleden.

Verbondenheid met de stad neemt af

Driekwart van de inwoners voelt zich bovendien verbonden met hun stad, hoewel deze verbondenheid de afgelopen tien jaar is afgenomen. Inwoners van stadsdelen zoals Nieuw-West en Zuidoost voelen zich minder verbonden dan Amsterdammers uit andere gebieden.

In een vergelijkbaar onderzoek twee jaar geleden vond 44 procent van de respondenten dat de stad afstevende op een negatieve ontwikkeling, tegenover 45 procent die optimistischer was. Destijds gaf 11 procent aan het niet te weten.

 

Bron: Burgermonitor 2023