Buitenland

Netanyahu zegt aanvallen in Libanon met ‘volle kracht’ voort te zetten

26-09-2024 17:20

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu. Bloomberg.

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir dreigt zijn partij uit de coalitie te trekken als premier Benjamin Netanyahu instemt met het voorstel van de VS, Frankrijk en andere landen voor een 21-daagse pauze om te onderhandelen over een einde aan de gevechten. Volgens het kantoor van de premier is er geen sprake van een staakt-het-vuren.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024 – De Verenigde Staten, de Europese Unie en andere bondgenoten, waaronder verschillende Arabische staten, hebben gezamenlijk een oproep gedaan voor een 21-daagse stopzetting van de gevechten in Libanon, waar een maandenlang grensconflict de afgelopen dagen is escaleert: Hezbollah bombardeert het noorden van Israël en de Israëlische defensiemacht (IDF) valt de infrastructuur van de door Iran gesteunde terreurgroep aan, waarvan een groot deel in burgergebieden is ondergebracht.

“Dit is een Amerikaans-Frans voorstel waar de premier zelfs nog niet op heeft gereageerd,” aldus een verklaring van het kantoor van de premier. In de verklaring wordt ook een rapport van Channel 12 als “tegen de waarheid” afgedaan, waarin wordt gesteld dat Netanyahu de IDF heeft opgedragen om de aanvallen in Libanon te verminderen.

De premier heeft het leger gemachtigd om met “volle kracht” door te gaan met aanvallen. Ook zullen de gevechten in Gaza doorgaan totdat alle oorlogdoelen zijn bereikt.

 

‘Geen staakt-het-vuren’

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu ontkende donderdagmorgen dan ook resoluut een rapport dat beweert dat functionarissen verwachtten dat er binnen enkele uren een staakt-het-vuren zou komen tussen Israël en de Libanese terreurgroep Hezbollah.

Raketvuur vanuit Libanon ging gedurende de dag door terwijl Israëlische gevechtsvliegtuigen Hezbollah-doelen bombardeerden. Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz steunt Netanyahu en verklaart dat “er geen staakt-het-vuren in het noorden zal zijn.”

“We zullen met volle kracht blijven vechten tegen de Hezbollah-terreurgroep tot de overwinning en terugkeer van de inwoners van het noorden naar hun huizen veilig is,” voegt Katz toe, die Netanyahu vervangt tijdens diens reis naar de VS, maar schijnbaar niet de autoriteit heeft om operationele beslissingen over de oorlog te nemen.

Israël heeft prioriteit gegeven aan het beveiligen van zijn noordgrens en het mogelijk maken van de terugkeer van ongeveer 70.000 inwoners die zijn ontheemd door bijna dagelijkse uitwisselingen van vuur met Hezbollah, dat begon met aanvallen na de verwoestende aanval van Hamas op 7 oktober 2023, uit “solidariteit met de Gazaanse terreurgroep”.

Krantenkoppen berichten over mogelijk staakt-het-vuren

Krantenkoppen in verschillende Hebreeuwse media beloven volgens The Times of Israël een aanstaand staakt-het-vuren op basis van een enkel rapport van de Britse Sky News, dat anonieme functionarissen van de Amerikaanse regering citeert die zeggen dat ze “verwachten” dat er “binnen enkele uren” een drie weken durende pauze zal worden geïmplementeerd, in lijn met de gezamenlijke oproep van de VS, Frankrijk en verschillende bondgenoten.

De pauze zou worden gebruikt voor onderhandelingen om een meer permanent staakt-het-vuren te bereiken.

Eerdere rapporten citeerden Israëlische functionarissen die stellen dat de kansen op een staakt-het-vuren zeer klein zijn, terwijl anderen Amerikaanse functionarissen citeren die alleen zeggen dat een beslissing van Israël en Libanon over het staakt-het-vurenvoorstel “binnen enkele uren” wordt verwacht — niet dat zo’n staakt-het-vuren onmiddellijk zou ingaan.

Het voorstel werd gedaan aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die momenteel in New York plaatsvindt.

Israël’s gezant bij de VN en de Libanese premier, die de vergadering bijwoont, verwelkomen beiden het voorstel.

‘Wanneer je vijand op zijn knieën ligt, geef je hem geen kans om te herstellen’

Het Sky-rapport en de gezamenlijke verklaring van de architecten van het plan, die een pauze in de gevechten vragen — een stap die fel wordt afgewezen door de kiezersbasis van Netanyahu en zijn extreemrechtse coalitiepartners — veroorzaken een stortvloed aan reacties van Israëlische politieke figuren.

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir dreigt zijn ultrarechtse, religieus-zionistische Otzma Yehudit-partij uit Netanyahu’s regering te trekken, als de premier instemt met een staakt-het-vuren in Libanon. Na een ontmoeting met wetgevers van zijn partij waarschuwde Ben Gvir de premier dat het instemmen met een tijdelijke deal hem zou doen stoppen met samenwerken met de rest van de coalitie.

“Het meest basale en begrijpelijke is dat wanneer je vijand op zijn knieën ligt, je hem niet de kans geeft om zich te herstellen, maar werkt aan zijn nederlaag”, stelt Ben Gvir. Hij beweert dat het pauzeren van de gevechten zwakte uitstraalt, de veiligheid van je burgers in gevaar brengt en bewijst dat je niet van plan bent om te winnen. “Als het tijdelijke staakt-het-vuren permanent wordt, zullen alle ministers en Knessetleden van Otzma Yehudit uit de regering en de coalitie stappen”, aldus Gvir.

‘Wapenstilstand voor slechts zeven dagen’

Minister van Financiën Bezalel Smotrich verklaart ook dat hij tegen het staakt-het-vurenvoorstel is en volhardt dat het voortzetten van de oorlog tegen Hezbollah de enige weg vooruit is.

“De campagne in het noorden moet eindigen met één resultaat: het verpletteren van Hezbollah en het uitschakelen van zijn vermogen om de inwoners van het noorden schade toe te brengen,” zei Smotrich op het sociale mediaplatform X. “De vijand mag geen tijd krijgen om zich te herstellen van de zware klappen die hij heeft gekregen en zichzelf te reorganiseren, om de oorlog na 21 dagen voort te zetten.”

 

Cultuurminister Miki Zohar van Netanyahu’s regerende Likud-partij zegt dat hij hoopt dat wat hij de “rapporten” noemt, onwaar is. Hij voegt eraan toe dat instemmen met een staakt-het-vuren “een ernstige fout zou zijn die de belangrijke veiligheidsresultaten van Israël in de afgelopen dagen in gevaar brengt.”

Oppositieleider Yair Lapid vindt dat Israël gedeeltelijk moet instemmen met de gezamenlijke oproep van de VS en Frankrijk voor een onmiddellijke wapenstilstand, maar alleen voor zeven dagen en niet voor 21, om te voorkomen dat Hezbollah zich kan reorganiseren.

“De Staat Israël zou vanmorgen moeten aankondigen dat het het Biden-Macron staakt-het-vurenvoorstel accepteert, maar alleen voor zeven dagen zodat Hezbollah zijn commando- en controlesystemen niet kan herstellen,” tweet hij.

“We zullen geen enkel voorstel accepteren dat niet inhoudt dat Hezbollah van onze noordgrens wordt verwijderd. Elk voorstel dat wordt gedaan, moet de inwoners van het noorden onmiddellijk in staat stellen veilig naar hun huizen terug te keren en leiden tot hernieuwde onderhandelingen voor een gijzelingsdeal” met Hamas, vervolgt hij. Lapid’s verklaring komt een dag nadat hij een veiligheidsbriefing van Netanyahu heeft ontvangen.

Het is volgens VN-Veiligheidsraadresolutie 1701 voor Hezbollah verboden om een militaire aanwezigheid ten zuiden van de Litani-rivier te handhaven. De sjiitische terreurgroep heeft deze resolutie openlijk geschonden en heeft sinds 8 oktober regelmatig aanvallen op Israël uitgevoerd vanuit de nabijheid van de grens.

Lees ook: Hennis verwelkomt oproep tot staakt-het-vuren in Libanon