Binnenland

Controversiële maatregel: Dienst Toeslagen probeert gedupeerden schandaal af te kopen

27-09-2024 08:37

Illustratiefoto @Pixabay

De Dienst Toeslagen, die onder het ministerie van Financiën valt, heeft een controversieel voorstel geïntroduceerd om het overweldigende aantal bezwaren in de toeslagenaffaire aan te pakken. Gedupeerden ouders krijgen een eenmalige uitkering van 5000 euro, mits zij hun bezwaar intrekken.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – Deze maatregel heeft echter veel kritiek ontvangen van gedupeerden, advocaten en zelfs ambtenaren van het ministerie, die het een “onorthodoxe maatregel” noemen met aanzienlijke risico’s, meldt Nieuwsuur.

Ongeveer 4700 ouders, die zijn aangemerkt als ‘erkend gedupeerden’, komen in aanmerking voor deze schikking. De brieven met voorstellen worden momenteel verstuurd, het ministerie heeft 30 miljoen euro gereserveerd in de hoop de vastgelopen hersteloperatie te versnellen.

Volgens het ministerie zou deze schikking drie maanden tijdwinst opleveren, maar critici wijzen op de tekortkomingen in de huidige herstelprocedure.

Ruim 54 miljoen euro aan dwangsommen

Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring oordeelt dat dit schikkingsvoorstel een “brevet van onvermogen” van de Dienst Toeslagen is, gezien de grote achterstand in het behandelen van bezwaarschriften. Tot begin deze maand zijn er bijna 12.000 bezwaren ontvangen, waarvan slechts een fractie is afgehandeld.

Dit leidt ertoe dat de Uitvoeringsdienst Herstel Toeslagen (UHT) dwangsommen moet betalen voor niet tijdig behandelde bezwaren. Tot april van dit jaar is er al meer dan 54 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

Ondanks de noodzaak om duizenden openstaande bezwaren op te lossen, zijn er twijfels over de effectiviteit van het schikkingsvoorstel. Kritici beweren dat het ministerie niet voldoende ruimte biedt voor de persoonlijke verhalen van gedupeerden, die willen begrijpen waarom zij als fraudeurs zijn geprofileerd.

Rechtsongelijkheid en juridische onrechtmatigheid

Er zijn ook zorgen over mogelijke rechtsongelijkheid en juridische onrechtmatigheid. Advocaten vragen zich af of ouders genoeg informatie hebben om een weloverwogen beslissing te nemen over het aanbod, aangezien het ministerie zelf twijfelt aan de volledigheid van de dossiers die aan ouders worden verstrekt.

Ondanks de bezwaren heeft de Tweede Kamer, onder leiding van oud-staatssecretaris Aukje de Vries, in juni goedkeuring gegeven voor het voorstel. De huidige staatssecretaris, Nora Achahbar, benadrukt dat het een vrijwillig aanbod is en dat ouders de keuze hebben om het af te wijzen.

Ze verwijst naar eerdere succesvolle schikkingen, zoals die in het aardbevingsdossier in Groningen, als voorbeeld van hoe een dergelijk voorstel kan leiden tot snellere afhandeling en kortere wachttijden.