Buitenland

Voor het eerst in jaren nieuw type schizofreniemedicijn in VS

27-09-2024 09:40

Pillen

Farmaceut Bristol Myers Squibb krijgt in de Verenigde Staten goedkeuring voor een revolutionair nieuw medicijn tegen schizofrenie, het eerste in zijn soort in bijna zeventig jaar.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – Dit biedt een veelbelovende nieuwe behandelingsmogelijkheid voor miljoenen patiënten die lijden aan hallucinaties en waanbeelden, de belangrijkste symptomen van deze ziekte, meldt het ANP. Het medicijn, genaamd Cobenfy, opent een nieuwe weg voor mensen die weinig of geen baat hebben gehad bij de bestaande behandelingen.

Nieuwe benadering van behandeling

Traditionele schizofreniemedicijnen richten zich vooral op dopaminereceptoren, die een rol spelen bij beweging, emoties en het beloningssysteem van de hersenen. Helaas werken deze medicijnen niet voor iedereen en zorgen ze vaak voor ongewenste bijwerkingen zoals gewichtstoename en slaperigheid. Dit leidt ertoe dat minder dan de helft van de patiënten de behandelingen blijft gebruiken.

Cobenfy, daarentegen, behoort tot een nieuwe klasse medicijnen die inwerken op muscarinereceptoren. Deze receptoren beïnvloeden hersencircuits die bij schizofrenie verstoord zijn, wat een geheel nieuwe benadering van de ziekte mogelijk maakt.

Toekomstverwachtingen en kosten

De goedkeuring van Cobenfy is een grote overwinning voor de Amerikaanse farmaceut Bristol Myers Squibb, dat het medicijn verwierf door Karuna Therapeutics over te nemen voor 14 miljard dollar. Analisten verwachten dat het medicijn, ook bekend als KarXT, tegen 2027 al een jaaromzet van 1 miljard dollar kan genereren.

De maandelijkse groothandelsprijs van Cobenfy bedraagt 1850 dollar, maar de uiteindelijke kosten voor patiënten hangen af van hun verzekeringsdekking. Voor veel patiënten met Medicaid zullen de kosten naar verwachting minder dan 10 dollar per maand zijn, aldus het bedrijf.

Bristol Myers Squibb heeft daarnaast plannen om Cobenfy te testen voor andere aandoeningen.