Buitenland

Schoof dringt aan op wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah

27-09-2024 10:20

Minister-president en Minister van Algemene Zaken, Dick Schoof

Tijdens een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu drong de minister-president Dick Schoof aan tot een wapenstilstand met Hezbollah in Libanon om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – Ze ontmoetten elkaar in de marge van de VN-top, waar Schoof benadrukte dat Nederland een tijdelijk staakt-het-vuren steunt, meldt het ANP. Netanyahu staat open voor verdere gesprekken, maar ziet een wapenstilstand op dit moment niet zitten, aldus Schoof voor aanvang van de ministerraad op vrijdag.

Gesprekken gaan door ondanks meningsverschillen

Volgens Schoof ligt een akkoord nog binnen bereik, maar Israël blijft voorlopig terughoudend. Hoewel Netanyahu openstaat voor dialoog, blijft Israël tegen een tijdelijk staakt-het-vuren, ondanks een voorstel van de Verenigde Staten en Frankrijk voor een 21 dagen durende wapenstilstand. Nederland schaart zich achter dit Frans-Amerikaanse initiatief, maar Israël heeft vrijwel direct aangegeven hier niet mee in te stemmen, omdat het zich voorbereidt op een mogelijk grondoffensief in Libanon.

Oproep tot vrede in de VN

In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties benadrukte Schoof nogmaals het belang van een tijdelijk staakt-het-vuren om een grote regionale oorlog te voorkomen. Hij wees op de honderden doden die al zijn gevallen door Israëlische bombardementen op Libanon en benadrukte dat het beëindigen van Hezbollah’s beschietingen op Israël noodzakelijk is. Volgens Schoof moet de focus liggen op het voorkomen van verdere escalatie, iets wat volgens hem “tegen elke prijs” bereikt moet worden.