Binnenland

Meer hulp nodig voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld

27-09-2024 11:32

Pixabay.

Slachtofferhulp Nederland, het Centrum Seksueel Geweld en stichting MenAsWell vragen meer aandacht voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – De huidige ondersteuning voor deze groep schiet tekort en ze pleiten daarom voor een kritische herziening van de beschikbare hulp, melden de organisaties. Ze stellen dat er dringend meer ondersteuning nodig is om mannen die hiermee te maken krijgen beter te kunnen helpen.

Hoge cijfers en blijvende impact

Uit schattingen van de organisaties blijkt dat ongeveer 1,8 miljoen mannen in Nederland een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt. Twee derde van deze mannen loopt hierdoor langdurige trauma’s op. Opvallend is dat één op de drie slachtoffers besluit er nooit over te praten, wat hun verwerking bemoeilijkt en de toegang tot hulp nog lastiger maakt. Vooral mannen die seks hebben met mannen zouden volgens de gegevens vaker slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Trauma’s verergerd door gebrek aan erkenning

Thomas Garrod-Pullar, directeur van stichting MenAsWell, benadrukt dat de ervaringen van mannelijke slachtoffers vaak worden genegeerd. Dit gebrek aan erkenning vergroot hun trauma’s en maakt het moeilijker voor hen om hulp te zoeken. Garrod-Pullar roept op tot meer begrip en passende ondersteuning voor mannelijke slachtoffers, zodat ook zij de weg naar herstel kunnen vinden.