Binnenland

Nederland op koers voor 85 procent hernieuwbare elektriciteit in 2030

27-09-2024 12:16

Windenergie
Shutterstock.

Nederland ligt op schema om tegen 2030 maar liefst 85 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – Dit komt vooral door de snelle groei van de elektriciteitsproductie uit windenergie. Dit meldt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. “Het wordt spannend, maar ik denk dat we het gaan halen,” aldus Visser.

Windenergie stuwt hernieuwbare groei

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat Nederland in de eerste helft van dit jaar voor het eerst meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen haalde. De productie uit windenergie steeg met maar liefst een derde, goed voor 17,4 miljard kWh, oftewel ruim een kwart van de totale productie van 60,5 miljard kWh. Het nieuwe Vattenfall-windpark op zee levert alleen al 5 procent van de Nederlandse elektriciteit.

Uitdagingen voor investeringen en subsidies

Hoewel Nederland op koers ligt, zijn er nog obstakels. Visser wijst op de volatiliteit van de stroomprijzen, die soms negatief worden wanneer er een overschot aan wind- en zonne-energie is. Dit maakt het lastiger voor investeerders om winstgevend te blijven, vooral bij toekomstige windparken op zee.

“Partijen kunnen afhaken als de economische omstandigheden verslechteren,” waarschuwt Visser. Om dit risico te verminderen, blijven subsidies voorlopig noodzakelijk om investeerders aan te trekken en de transitie voort te zetten.