PVV’ers stemmers zijn niet enkel Henk en Ingrid, maar ook Mohammed

27-09-2024 16:31

Geert Wilders (PVV)
Geert Wilders (PVV) in Den Haag, maart 2014. AP Photo/Phil Nijhuis.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) gebruikte jarenlang de term ‘Henk en Ingrid’ om de doorsnee, hardwerkende Nederlander aan te duiden. In de ogen van linkse partijen richt de PVV zich hierdoor vooral op ‘boze, witte Nederlanders’ die tegen buitenlanders en homoseksuelen zijn. Dat er allochtone PVV’ers zijn, zoals Gidi Markuszower en Sebastiaan Kruis, doet er volgens de ‘bakfiets-elite’ niet toe.

 

Stef Kleine Staarman, TPO, 27 september 2024 – Zij worden afgeschilderd als ‘excuus-allochtonen’ die door de PVV worden misbruikt voor een agenda die juist tegen hen zou zijn. Kritiek op immigratie? Dat kan volgens deze elite alleen uit de onderbuik van Henk en Ingrid komen.

Deze simplistische generalisatie raakt echter steeds meer achterhaald. Steeds vaker hoor je verhalen over allochtonen die stemmen op partijen als de PVV, JA21 of FVD. Zo vertelde columnist Zihni Özdil onlangs in de podcast ‘De Nieuwe Wereld’ over een Marokkaans-Nederlandse klusjesman, een strenggelovige moslim, die twijfelde tussen Baudet en Wilders.

Waarom? Omdat hij zich benadeeld voelt door concurrentie van goedkope Oost-Europese arbeidskrachten. Ondanks dat hij het PVV-standpunt over de islam verafschuwt. is voor hem het open-grenzenbeleid een grotere zorg dan uitspraken van de PVV over de islam.

Nieuwe Nederlanders vinden hun weg naar rechtse partijen

Zelf hoor ik vergelijkbare verhalen. Waar vroeger bijvoorbeeld de Armeense gemeenschap vooral stemde op CDA of ChristenUnie, hoor ik nu steeds vaker steun voor PVV, FVD en soms NSC. Dit komt niet alleen door de groeiende onvrede over de doorgeslagen massamigratie, maar ook door de verschuiving van de christelijke partijen naar progressievere standpunten op thema’s zoals Lhbti+, medisch-ethische vraagstukken, tradities en religieuze feestdagen.

Veel ‘nieuwe Nederlanders’ delen deze progressieve waarden niet, zij zijn conservatiever ingesteld en hebben de Nederlandse cultuur omarmd. Ja, en waar moet je dan terecht? Juist! Bij partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum, waar ze zich beter vertegenwoordigd voelen, met sterke volksvertegenwoordigers uit hun gemeenschap, zoals de Aramese Isa Kahraman.

Laat het stereotiepe beeld van proteststemmers los

Het is tijd om het stereotiepe beeld van proteststemmers los te laten. Dat de groene elite niet verder kijkt dan de bakfiets of de poer in de voortuin, is geen geldige reden om de brede en diverse achterban van partijen zoals de PVV te negeren.

De zorgen van deze stemmers gaan niet over vreemdelingenhaat, maar over sociaal-economische problemen en conservatieve waarden van álle Nederlanders. PVV’ers zijn allang niet meer alleen Henk en Ingrid, maar ook Mohammed.