Buitenland

Paus Franciscus biedt meerdere keren excuses aan voor misbruik

28-09-2024 11:43

Paus Franciscus
Paus Franciscus. Luca Zennaro/ANSA via AP.

Slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken zeggen dat paus Franciscus tijdens een gesprek met hen op vrijdag meerdere keren zijn excuses aanbood.

 

Redactie, TPO, 28 september 2024 – Volgens een journalist van VRT sprak de paus meer dan twee uur lang met vijftien slachtoffers, waarin hij naar hun verhalen luisterde.

De slachtoffers vertelden aan de Vlaamse omroep dat de paus benadrukte dat “excuses aanbieden niet genoeg is voor deze criminele daden”. Daarnaast zou de paus ook een financiële compensatie hebben toegezegd. Zelf reageerde de geestelijk leider niet na afloop van de gesprekken.

Pauselijk bezoek overschaduwd door misbruikdiscussie

Het bezoek van paus Franciscus aan België wordt wordt overschaduwd door de lopende discussie over hoe de Belgische katholieke kerk omgaat met seksueel misbruik door geestelijken. Eerder tijdens zijn bezoek aan het koninklijk paleis in het Brusselse Laken noemde de paus het misbruik van minderjarigen “een schande”. “We moeten om vergiffenis vragen en het probleem oplossen”, voegde hij daaraan toe. “We moeten ons binnen de kerk excuseren.”