Buitenland

FPÖ koerst af op verkiezingsoverwinning in Oostenrijk

29-09-2024 11:07

De huidige kanselier Karl Nehammer van de conservatieve ÖVP krijgt het moeilijk. Foto: Bloomberg.

De rechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) staat volgens de laatste peilingen op het punt om voor het eerst de meeste stemmen te behalen in de federale verkiezingen die deze zondag worden gehouden. Dit zou een gevoelige nederlaag betekenen voor de twee traditionele politieke partijen van het land en zal waarschijnlijk leiden tot complexe coalitiegesprekken.

 

Redactie, TPO, 29 september 2024 – Onder leiding van Herbert Kickl voert de FPÖ al bijna twee jaar de peilingen aan, meldt Bloomberg. Kickl heeft campagne gevoerd met beloftes om asielzoekers uit te zetten en de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland stop te zetten. Hij profileert zich als de “kanselier van het volk”. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Wenen zei hij: “Wij vechten voor bevrijding van het systeem. Wij willen een nieuw hoofdstuk in de Oostenrijkse geschiedenis schrijven.”

De verkiezingen komen op een moeilijk moment voor Oostenrijk. Het land gaat zijn tweede jaar van economische krimp in, na een periode van hoge inflatie. Daarnaast heeft Kickl geprofiteerd van het politieke vacuüm na het vertrek van voormalig kanselier Sebastian Kurz in 2021 vanwege corruptiebeschuldigingen. Zijn opvolger, Karl Nehammer van de conservatieve ÖVP, heeft moeite om hetzelfde charisma te tonen als Kurz.

Langdurige onderhandelingen

De huidige coalitie van de ÖVP en de Groenen zal waarschijnlijk niet genoeg stemmen krijgen om door te regeren. Hoewel Nehammer heeft aangegeven geen coalitie te willen vormen met Kickl, sluit hij samenwerking met de FPÖ op provinciaal niveau niet uit. Er wordt verwacht dat de onderhandelingen voor een nieuwe regering maanden kunnen duren, wat voor langdurige politieke onzekerheid zorgt.