Buitenland

Rook blijft opstijgen na Israëlische luchtaanval op Hezbollah-leider Nasrallah

30-09-2024 13:46

Een vrouw leest de Koran op de plaats waar Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is geëlimineerd, in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, 29 september 2024. Foto @Hassan Ammar/AP

Meer dan twee dagen na een massale Israëlische luchtaanval die de leider van de Hezbollah-militantengroep doodde, stijgt er nog steeds rook op uit de smolderende puinhopen. Israël verklaarde eerder dat de luchtaanval van vrijdagavond gericht was op een bijeenkomst in een ondergrondse Hezbollah-basis. De explosies verwoestten meerdere hoogbouwappartementen in de dichtbevolkte, overwegend sjiitische voorstad Dahiyeh in het zuiden van Beiroet.

 

Redactie, TPO, 30 september 2024 – Hezbollah bevestigde zaterdag in een verklaring dat Hassan Nasrallah, die de terreurorganisatie 32 jaar leidde, tijdens de aanval was omgekomen.

Bewoners van Beiroet hoorden vrijdag tot wel tien explosies na de luchtaanval, die een gebied groter dan een stadsblok trof en verschillende woongebouwen reduceerde tot een puinhoop van samengedrukte beton en verwrongen staal.

De gebouwen zakten in de grond, wat resulteerde in een vrijgemaakt gebied dat groter was dan een voetbalveld.

‘Bunker busters’

Israël publiceerde zaterdag video’s waarop de oorlogsvliegtuigen te zien waren die aan de aanval deelnamen, met daarop minstens acht F-15I’s, maar weerhield zich van commentaar op het type of aantal gebruikte bommen. Deskundigen beweren dat de explosies en de achtergelaten verwoesting consistent zijn met bommen van de klasse van 900 kilogram (2.000 pond), waarschijnlijk ontworpen om te ontploffen na het doordringen van structuren.

Een video toont de acht oorlogsvliegtuigen uitgerust met munitie die overeenkomt met Amerikaanse BLU-109 penetrator-bommen van de 2.000-pond klasse, en een JDAM-harnas en staartkit, wat een precisie-geleidingssysteem is.

De componenten, die samen de GBU-31 vormen, zijn onlangs door de VS aan Israël overgedragen, aldus Richard Weir, onderzoeker van crisis en wapens van Human Rights Watch, die momenteel in Beiroet is. De bommen staan bekend als ‘bunker busters’.

De Israëlische defensiemacht (IDF) verklaart dat de oorlogsvliegtuigen opstegen vanaf Hatzerim, een luchtbasis in het zuiden van Israël. Het leger publiceerde ook radiocommunicatie van de commandant van de Israëlische luchtmacht en de commandant van het 69ste squadron, nadat ze de aanval hadden uitgevoerd.

 


Kraters

Toeschouwers op de aangevallen locatie klommen zondag over grote betonnen platen, omringd door hoge stapels verwrongen metaal en wrakstukken. Verschillende kraters, waarschijnlijk gebruikt door reddingswerkers om onder het explosiegebied door te dringen, waren zichtbaar. Sommige tot wel 30 meter diep.

Enkele Hezbollah-militanten gebruikten een bulldozer om rond een van de kraters te graven, mogelijk om de doden te bereiken. Leden van de Libanese Staatsveiligheid en onderzoekers waren volgens de journalisten nergens te bekennen.

Onderstaande, door AP journalisten gemaakte beelden, tonen op de locatie waar Nasrallah geëlimineerd is een omvangrijke verwoesting. Tot nu toe zijn er zes doden bevestigd, naast tientallen gewonden. Belangrijk om te weten: het gecommuniceerde dodental maakt geen onderscheid tussen burgerslachtoffers en Hezbollah-militanten.

Het is onduidelijk of men nog steeds op zoek is naar lichamen, sommige mensen ter plaatse zeiden zondag dat hun familieleden nog steeds vermist zijn.