Binnenland

Plan voor ruim 1 miljoen zonnepanelen op IJsselmeer niet verder onderzocht

01-10-2024 08:50

zonnepanelen @Pixabay

De provincie Noord-Holland laat weten dat het plan om 1 tot 2 miljoen zonnepanelen op drijvende zonne-atollen op het IJsselmeer te plaatsen, niet verder wordt onderzocht. Ambtenaren van verschillende ministeries gaven onlangs in een overleg aan, waar ook gedeputeerde Rosan Kocken (GroenLinks, energie en natuur) aanwezig was, dat de rijksoverheid voornemens is het project te beëindigen.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Tijdens een vergadering van de Provinciale Staten bevestigde Kocken dat er een streep door het project gaat, zoals eerder door De Telegraaf werd gemeld. De krant schreef dat het Rijk bezorgd is over de mogelijke risico’s voor de natuur, de waterkwaliteit en de impact op boeren en vissers.

Ook de nabijheid van een schietgebied van Defensie werd genoemd als een reden voor de afwijzing.

‘Te vroeg om zonneproject definitief te schrappen’

Kocken uit haar spijt over deze beslissing en had liever gezien dat het plan verder onderzocht zou worden, meldt het ANP.

De gedeputeerde merkt op dat de onderbouwing van de beslissing enigszins anders was dan in de publiciteit naar voren kwam. Ze geeft aan dat de provincie nog wacht op schriftelijke bevestiging en een bestuurlijk besluit van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG).

Volgens haar is het te vroeg om het project al definitief van de ruimtelijke voorstellen van de provincie te schrappen.

‘Zon-op-waterproject’

Het project, met de naam Wieringerhoek, werd vier jaar geleden aangedragen door de gemeenten Medemblik en Hollands Kroon. Hoewel Hollands Kroon later afhaakte, bleef Kocken zich inzetten voor de verkenning van het project om de voor- en nadelen in kaart te brengen.

Ondanks eerdere twijfels van Rijkswaterstaat en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Natuur, was het voormalige ministerie van Economische Zaken en Klimaat voorstander van een vervolgonderzoek.

De provincie Noord-Holland heeft de ambitie om de komende zes jaar ongeveer 2,9 terawattuur aan zonne- of windenergie te realiseren. Kocken stelde dat het zon-op-waterproject in het IJsselmeer naar verwachting ruim 1 terawattuur zou kunnen opleveren.

Ze benadrukt dat dit project, in het licht van het toenemende verzet tegen windmolens op land, een aanzienlijk aantal windmolens zou kunnen besparen.