Binnenland

Woningcorporatie faalt in bescherming joods echtpaar

01-10-2024 10:05

Foto: Pixabay.

Woningcorporatie Rhenam Wonen heeft onvoldoende gedaan om een joods echtpaar te beschermen tegen discriminatie, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Na hun verhuizing in 2019 ondervond het echtpaar al snel scheldpartijen, bedreigingen en zelfs bekladding met hakenkruizen op hun huis. Daarnaast werd er urine door hun brievenbus gespoten.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Het echtpaar beschouwt deze incidenten als een antisemitisch patroon en heeft dit meerdere keren bij Rhenam Wonen gemeld, schrijft het ANP.

De woningcorporatie verwees de huurders naar de politie, maar het echtpaar vindt dat Rhenam te weinig actie heeft ondernomen. Rhenam zelf stelt dat de ernst van de incidenten vraagt om een strafrechtelijke aanpak.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft echter vastgesteld dat Rhenam de huurders in 2022 pas uitnodigde voor een gesprek, ondanks eerdere meldingen. De organisatie wordt verweten een passieve houding aan te nemen.

‘Zorgen voor een discriminatievrije woonomgeving’

Volgens het College wordt van woningcorporaties verwacht dat zij zorgen voor een discriminatievrije woonomgeving. Het oordeel luidt dat Rhenam niet aan deze zorgplicht heeft voldaan, gezien de belangrijke maatschappelijke taak die zij vervult.

De houding van de woningcorporatie wordt als onacceptabel beschouwd, vooral in het licht van de meldingen van de huurders.