Buitenland

Nieuwe Europese Commissie begint op 1 december

03-10-2024 13:01

Ursula von der Leyen. Foto: picture alliance/Getty Images.

De nieuwe Europese Commissie kan op 1 december beginnen, mits alles volgens schema verloopt. Het Europees Parlement heeft een strakke planning voor de benoemingsprocedure van de 26 kandidaat-Eurocommissarissen. Deze procedure is op 3 oktober van start gegaan en wordt op 25 november afgerond met een stemming.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – De hoorzittingen van de kandidaten, waaronder Wopke Hoekstra die is voorgedragen voor de portefeuille Klimaat en Schone Groei, vinden plaats tussen 4 en 12 november. Elke dag worden zes hoorzittingen gehouden, verspreid over verschillende commissies binnen het Europees Parlement. Tijdens deze bijeenkomsten worden de kandidaten drie uur lang aan de tand gevoeld over hun plannen en kwalificaties. Op 10 oktober wordt bekend welke kandidaten wanneer hun hoorzitting hebben, meldt Bloomberg.

Als alle 26 hoorzittingen zijn afgerond, volgt de evaluatie of de kandidaten geschikt zijn. Mocht een kandidaat worden afgekeurd, moet het betreffende land een vervanger voordragen, die opnieuw dezelfde procedure moet doorlopen.

Op 25 november stemt het Europees Parlement over het gehele team van voorzitter Ursula von der Leyen. Als de stemming positief verloopt, kan de nieuwe Europese Commissie officieel aan de slag op 1 december.