Buitenland

Zuid-Europese landen eisen belasting op overwinst energiebedrijven

03-10-2024 14:19

Stroomkabels in Kozani. Foto: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg.

Griekenland, Roemenië en Bulgarije pleiten voor een belasting op overwinst die wordt gemaakt door energieproducenten met lage kosten. Volgens de drie landen is er sprake van een ontkoppeling van de energieprijzen binnen de Europese Unie, wat leidt tot grote prijsverschillen.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – De drie Zuid-Europese landen stellen dat de energiekosten in hun regio afgelopen zomer fors zijn gestegen, in sommige gevallen zelfs verdubbeld. Dit probleem zou volgens de landen te wijten zijn aan een “marktverstoring” die zorgt voor onverwachte winsten en een afname van investeringen in de opwekking van energie.

In een brief aan de Europese energiecommissaris Kadri Simson, stellen de landen dat de belasting nodig is om de economische druk te verlichten. Ze wijzen erop dat extreme prijsvolatiliteit in de zomer van 2024 de energiezekerheid en marktstabiliteit in hun regio ernstig bedreigt. De voorgestelde belasting zou vergelijkbaar zijn met een heffing die tijdens de energiecrisis werd ingevoerd. Deze zou van toepassing zijn wanneer de groothandelsprijzen voor energie in drie maanden tijd met 50 procent stijgen en er een “aanzienlijke verzwakking van de marktwerking” is.

Energieopslag

De landen benadrukken dat er op lange termijn meer investeringen nodig zijn in energieopslag, betere verbindingen tussen energienetwerken en vraagresponsmaatregelen. Echter, op korte termijn is een overwinstbelasting volgens hen noodzakelijk om de prijsdruk te verlichten.

De kwestie wordt besproken tijdens de bijeenkomst van EU-energiebewindslieden op 15 oktober in Luxemburg. Intussen waarschuwt Eurelectric, de Europese belangenorganisatie voor elektriciteitsbedrijven, dat de huidige prijsvolatiliteit investeringen ontmoedigt en industrieën wegjaagt.

Bron: Bloomberg.