Binnenland

Sterke stijging in gebruik van hormoontherapie bij overgangsklachten

03-10-2024 14:49

Meer dan 100.000 vrouwen in Nederland tussen de 40 en 60 jaar gebruiken hormonen om de symptomen van de overgang te verminderen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal vrouwen dat hormoontherapie krijgt met 76 procent gestegen, met de grootste toename in de laatste twee jaar.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – De stijging is te verklaren door de aangepaste richtlijnen voor artsen sinds 2022, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) donderdag in een rapport. Deze richtlijnen bieden artsen meer ruimte om hormoontherapie voor te schrijven aan vrouwen die hinder ondervinden van overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten.

Hoogste gebruik bij vrouwen tussen 51 en 56 jaar

Ongeveer één op de twintig vrouwen tussen de 40 en 60 jaar maakt gebruik van hormoontherapie. In de leeftijdsgroep van 51 tot 56 jaar is het aandeel het hoogst, met één op de veertien vrouwen die deze behandeling krijgt.

Hormoontherapie helpt bij het verlichten van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit.