Binnenland

VVD wil actie van NS tegen pro-Palestijnse sit-ins

03-10-2024 15:01

Pro-Palestijns protest in Amsterdam. Foto: AP/Aleksandar Furtula.

Lokale VVD-fracties uit Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede willen dat de NS in actie komt tegen de aangekondigde pro-Palestijnse sit-ins op 7 oktober. Op die dag willen actiegroepen op zestien stations in Nederland demonstreren.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – De VVD’ers vinden de gekozen datum, precies een jaar na de dodelijke Hamas-aanval in Israël, respectloos. Zij vrezen bovendien dat reizigers zich door de demonstraties onveilig zullen voelen en dat looproutes op stations worden geblokkeerd.

In een brief aan de NS-directie wijzen de vijf fractievoorzitters op de zorgen over haat, intolerantie en antisemitisme tijdens de geplande acties. Volgens de VVD-politici lijkt de keuze voor 7 oktober een directe verwijzing naar de Hamas-aanval, waardoor de sit-ins als steun voor die aanval kunnen worden gezien. Ze uiten ook hun zorgen over mogelijke intimidatie van reizigers, vooral voor Joodse passagiers, die zich volgens hen niet veilig zullen voelen op het station.

Veilige looproutes

De VVD vraagt de NS om in overleg met de lokale autoriteiten maatregelen te nemen. Zo willen ze dat er duidelijke afspraken komen over waar demonstranten mogen zitten en dat er veilige en onbelemmerde looproutes worden gegarandeerd voor reizigers.

De NS laat weten in contact te staan met de betrokken gemeenten. Het spoorbedrijf benadrukt dat het zich duidelijk uitspreekt tegen elke vorm van intolerantie en discriminatie. Hoewel demonstraties buiten de bevoegdheid van de NS vallen en onder de verantwoordelijkheid van gemeenten en de politie vallen, zegt de NS scherp toezicht te blijven houden en de burgemeesters te verzoeken in te grijpen waar nodig.

Bronnen: ANP