Buitenland

Rutte belooft versterkte wapenproductie tijdens bezoek aan Oekraïne

03-10-2024 15:51

Mark Rutte ontmoet in zijn nieuwe functie als NAVO-chef Volodymyr Zelensky in Kiev. Foto: Andrew Kravchenko/Bloomberg.

Mark Rutte heeft bij zijn eerste buitenlandse bezoek als secretaris-generaal van de NAVO Kiev aangedaan. Hij benadrukt dat verhoogde wapenproductie een prioriteit is, zowel om Oekraïne te steunen als om de voorraden van NAVO-landen aan te vullen.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – Rutte’s bezoek is een duidelijk signaal van steun voor Oekraïne, dat zich in het derde oorlogsjaar bevindt sinds de Russische invasie.

‘NAVO staat achter Oekraïne’

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, herhaalt Rutte dat “de NAVO achter Oekraïne staat.” Hij dringt erop aan dat bondgenoten hun inspanningen voortzetten om Oekraïne van wapens te voorzien en de binnenlandse productie op te schroeven, om zowel de eigen veiligheid te waarborgen als Oekraïne te helpen.

Zelensky waarschuwt dat Oekraïne voor een zware winter staat, nu Russische luchtaanvallen een groot deel van de energie-infrastructuur hebben verwoest. Bovendien boeken Russische troepen terreinwinst in het oosten, zoals blijkt uit de recente val van Vuhledar. Oekraïne kampt met tekorten aan wapens en manschappen, wat de situatie op het slagveld moeilijker maakt.

Langeafstandswapens

Zelensky blijft pleiten voor meer militaire hulp, waaronder langeafstandswapens, die volgens hem essentieel zijn om druk op Rusland te kunnen uitoefenen. Rutte erkent dat de behoefte dringend is en dat er meer moet worden geïnvesteerd in Oekraïne’s eigen capaciteit om wapens te produceren.

De NAVO heeft de afgelopen jaren Oekraïne ondersteund met militaire hulp en training, maar staat nu voor de uitdaging om deze steun op peil te houden terwijl sommige lidstaten moeite hebben om financiering te vinden.

Bron: Bloomberg