Economie

Duitsland, Frankrijk en Italië dringen aan op versoepeling bankregels in EU

04-10-2024 16:17

Het financiële district in Frankfurt. Foto: Alex Kraus/Bloomberg.

Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op om terughoudend te zijn met nieuwe regelgeving voor de financiële sector. In een gezamenlijke brief vragen de drie grootste economieën van de EU om bestaande bankregels te versoepelen, zodat Europese banken beter kunnen concurreren met andere regio’s zoals de VS en het VK.

 

Redactie, TPO, 4 oktober 2024 – De landen willen dat de komende Europese Commissie zich vooral richt op het versterken van de concurrentiekracht van de banken, in plaats van nieuwe, ingrijpende regelgeving te introduceren.

Bredere politieke verschuiving

Deze oproep komt te midden van een bredere politieke verschuiving waarin economische groei boven strenge regulering wordt geplaatst. Frankrijk, Duitsland en Italië pleiten ervoor dat de EU, net als de VS en het VK, haar banken de ruimte geeft om te groeien. Zo hebben deze landen al minder strenge varianten van de Basel Endgame-regels ingevoerd, tot tevredenheid van de banken.

Risico’s

De brief aan de Europese Commissie is gericht aan John Berrigan, directeur-generaal financiële diensten, die eerder aangaf dat het moeilijker is geworden om nieuwe regels in te voeren in naam van financiële stabiliteit. Toch waarschuwen internationale toezichthouders dat een te grote focus op groei ten koste kan gaan van de financiële veiligheid. Zij wijzen op de risico’s van schaduwbanken en geopolitieke onrust in het Midden-Oosten.

Realistische klimaatrisico’s

De landen benadrukken dat het financiële systeem niet moet worden uitgesloten van pogingen om Europa’s afnemende concurrentievermogen aan te pakken. De brief bevat concrete voorstellen, zoals het herzien van de kapitaalvereisten voor banken en het verlichten van de administratieve lasten. Ook vragen de landen om een realistischere benadering van klimaatrisico’s in de bankensector.

Bron: Bloomberg