Redactie, TPO, 5 oktober 2024 – Dimorphos, met een diameter van ongeveer 160 meter, draaide voor de inslag in 11 uur en 55 minuten rond de grotere asteroïde Didymos, die een doorsnee van 800 meter heeft. Na de inslag, waarbij de DART-sonde met een snelheid van 22.000 kilometer per uur de asteroïde raakte, verkortte de omloopbaan met 32 minuten. Dit toont aan dat het mogelijk is om de baan van een object in de ruimte te veranderen.
Naast deze koerswijziging ontstond er een enorme puinwolk die zich duizenden kilometers achter Dimorphos uitstrekte. De Hera-missie is bedoeld om te onderzoeken hoe deze inslag het maantje verder heeft beïnvloed en of de losgekomen stukken nog extra invloed hebben gehad op de koers. De sonde moet waardevolle data verzamelen om wetenschappers beter te laten begrijpen wat nodig is om mogelijk gevaarlijke ruimterotsen in de toekomst af te wenden.
Hera voert dit ‘forensisch onderzoek’ uit met behulp van geavanceerde technologie, waaronder kunstmatige intelligentie. Deze AI stelt de sonde in staat om zelfstandig de beste posities te kiezen voor het uitvoeren van metingen. Een belangrijk deel van de technologie aan boord is in Nederland ontwikkeld. Het bedrijf Cosine uit Sassenheim leverde een speciale camera die de samenstelling van de rotsen moet analyseren. Isispace uit Delft ontwierp een systeem waarmee twee minisatellieten veilig vanuit de sonde worden losgelaten.
Hoewel er miljarden asteroïden en kometen in ons zonnestelsel rond de zon draaien, vormen slechts enkele tienduizenden daarvan mogelijk ooit een bedreiging voor de aarde. Volgens wetenschappers is er echter de komende honderd jaar geen direct gevaar.
Bron: ANP