Economie

Frankrijk past begroting voor 2025 ‘volledig’ aan volgens EU-regels

07-10-2024 13:49

Franse minister van Financiën, Antoine Armand Foto @Matthieu Delaty/AFP/Getty Images

De Franse minister van Financiën, Antoine Armand, kondigt aan dat de begroting voor 2025 “volledig” zal voldoen aan de nieuwe uitgavenregels van de Europese Unie. Deze verklaring kwam enkele uren voor zijn eerste ontmoeting met zijn EU-collega’s in Luxemburg, waar de ministers van Financiën van de EU-lidstaten zich twee dagen zullen vergaderen.

 

Redactie, TPO, 7 oktober 2024 – Ook de Nederlandse minister van Financiën, Eelco Heinen, is aanwezig op deze bijeenkomst.

Donderdag zal Armand de nationale begroting presenteren, waarin hij bezuinigingen en nieuwe belastingen zal aankondigen om de “kolossale” schuld van Frankrijk te verminderen. Hij benadrukt dat de begroting is opgesteld om de financiële en nationale soevereiniteit van het land te versterken.

“Het naleven van de EU-regels is een kwestie van internationale geloofwaardigheid,” aldus de minister van Financiën.

Meerdere landen onder verscherpt toezicht

De Europese Commissie heeft Frankrijk afgelopen juli onder verscherpt toezicht gesteld, omdat het land een tekort op zijn begroting heeft dat aanzienlijk boven de toegestane 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ligt.

Frankrijk streeft ernaar zijn financiële situatie in 2025 te verbeteren met een doelstelling van 60 miljard euro, met de hoop het overheidstekort terug te brengen naar 5 procent van het bbp, vergeleken met een schatting van 6,1 procent voor dit jaar.

Naast Frankrijk zijn ook landen als Hongarije, Polen, Malta, Slowakije en België in juli onder verscherpt financieel toezicht geplaatst. Deze landen moeten eveneens maatregelen nemen om hun begrotingstekorten te reduceren.