Buitenland

Israël blijft onder vuur terwijl het de slachtoffers van 7 oktober herdenkt

07-10-2024 17:40

Mensen demonstreren voor het huis van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem tijdens de herdenking van 7 oktober en eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook, 7 oktober 2024. Foto @Mahmoud Illean/AP

Een jaar nadat terroristen van Hamas een brute aanval begonnen op Israël, staat een zwaar getraumatiseerd land maandag stil bij het herdenken van deze onvoorstelbare tragedie – nog altijd geteisterd door de gewelddadige krachten die op deze donkere dag werden ontketend.

 

Redactie, TPO, 7 oktober 2024 – Duizenden mensen kwamen om 06.29 uur bijeen om de dodelijkste aanval in de geschiedenis van het land te herdenken, het tijdstip dat het moment markeert waarop Hamas-terroristen begonnen met het afvuren van massale salvo’s raketten op Israël.

De raketten boden destijds luchtondersteuning voor duizenden terroristen die met hoge snelheid de plotseling poreuze grens overstaken via land, lucht en zee. Om vervolgens de grootste slachting van Joden sinds de Holocaust in te luidden.

Een jaar later slaagt de terreurgroep er nog steeds in om een handvol raketten af te vuren op Israël, terwijl de terreurgroep bovendien nog steeds 101 mensen gijzelt – een ruilmiddel voor een staakt-het-vuren, een volledige terugtrekking van de IDF en de massale vrijlating van Palestijnse veiligheidsgevangenen.

Hamas vuurde om 06.30 uur raketten af

De raketten, afgevuurd op Israëlische gemeenschappen nabij de grens en het gebied van Tel Aviv, waren slechts een fractie van de ooit aanwezige vuurkracht van Hamas. De Israëlische defensiemacht (IDF) zegt dat het rond zonsopgang luchtaanvallen heeft uitgevoerd om een grotere aanval te voorkomen.

Toch was het salvo nog steeds één van de zwaarste aanvallen vanuit de Gazastrook in maanden, met geweld in Gaza dat de afgelopen weken werd overschaduwd door een uitbreidende oorlog tegen Hezbollah in Libanon en oplopende spanningen met Iran, dat vorige dinsdag 200 ballistische raketten op Israël afvuurde.

In plaats van de klaaglijke sirene van de herdenking, loeiden luid alarmklaxons toen Hamas om 6:30 uur de herdenking markeerde met een salvo van vier raketten op gemeenschappen naast de zuidelijke Gazastrook. Drie van de raketten werden neergeschoten door het leger, terwijl de vierde in open land viel, aldus de IDF.

De IDF meldt dat vlak voor de raketaanval van maandagochtend gevechtsvliegtuigen doelen in de Gazastrook aanvielen waar Hamas-leden zich voorbereidden op een grote aanval op Israël. Uren later loeiden sirenes in Tel Aviv en verschillende buitenwijken, toen de dichtbevolkte metropoolregio werd getroffen door een salvo van vijf raketten. Ten minste twee raketten wisten de luchtverdediging van Israël te doorbreken en sloegen in op Holon en Kfar Habad, ten oosten van de stad.

Twee vrouwen raakten lichtgewond door granaatscherven, meldde de Magen David Adom-reddingsdienst.

IDF waarschuwde voor Hamas-aanvallen tijdens herdenking

Het raketvuur kwam een dag nadat de IDF had gewaarschuwd dat Hamas waarschijnlijk zou proberen aanslagen te plegen op de eerste herdenking van het bloedbad van 7 oktober, terwijl duizenden Israëli’s naar het grensgebied met de Gazastrook zouden reizen voor ceremonies om in de getroffen gemeenschappen – waarvan de meeste nog steeds in puin liggen – de ergste aanval in de geschiedenis van het land te herdenken.

De gewapende tak van Hamas heeft beide aanvallen van maandagochtend opgeëist en publiceerde bovendien een bericht ter gelegenheid van de verjaardag van wat zij noemen “het succesvolle binnendringen van Israëlische gemeenschappen en de moorden op soldaten en kolonisten”, een woord dat Hamas gebruikt voor alle Israëlische burgers.

Ongeveer 1.200 mensen werden vorig jaar gedood toen ongeveer 3.000 zwaarbewapende strijders onder leiding van Hamas gemeenschappen nabij de grens binnenvielen in een ongekende uitbarsting van geweld, die simpelweg bekend staat als 7 oktober.

Naast de moorden pleegden terroristen vele wreedheden, zoals marteling, verminking en verkrachting, en ontvoerden ze 251 mensen. Israël zegt dat 97 van hen nog steeds worden vastgehouden, samen met vier anderen die al ongeveer tien jaar in Gaza worden vastgehouden. Het is niet bekend hoe het met de gijzelaars gaat en hoeveel er nog in leven zijn.

Tragedie herdacht zonder officiële sirenes

Hoewel er maandag geen nationale herdenkingssirenes waren om een moment van stilte te markeren, zoals op Holocaust-herdenkingsdag en Dodenherdenking, stonden velen om 6:29 uur stil. Ook enkele radio- en tv-zenders markeerden dat moment.

Op Azza Street in Jeruzalem stonden familieleden van de gijzelaars en honderden supporters verderop in de straat bij de privéwoning van premier Benjamin Netanyahu en lieten ze een twee minuten durende sirene loeien om 6:29 uur. Sommigen stonden stoïcijns terwijl het alarm loeide, terwijl anderen stilletjes huilden.

Minstens 20 familieleden van gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden, waren aanwezig tijdens de vroege bijeenkomst.

“Het is een nachtmerrie van een jaar geweest,” zegt Eli Albag, wiens dochter Liri Albag één van de vijf bewakingssoldaten is die van de Nahal Oz-basis werden ontvoerd: “We zullen ons niet de militaire operaties herinneren, wat we ons voor altijd zullen herinneren, zijn de gijzelaars.”

‘Geen herstel tot de gijzelaars thuis zijn’

Shai Wenkert, wiens zoon Omer Wenkert werd ontvoerd van het Nova-festival buiten Kibboets Re’im, herinnert zich dat hij Omer om 3 uur ‘s nachts op 7 oktober vorig jaar hoorde rondlopen in huis, terwijl hij zijn spullen bij elkaar zocht om naar het noodlottige festival te vertrekken.

“Voor mij is er geen jaar voorbijgegaan. Er is geen herstel totdat de gijzelaars thuis zijn. Wie wil er in een land leven waar ze je niet beschermen?”, vraagt de vader zich af.

Bij de locatie van het festival, dat inmiddels is omgevormd tot een enorm herdenkingsmonument voor de meer dan 360 vermoorde feestgangers, hielden familieleden, vrienden en anderen een moment van stilte samen met president Isaac Herzog.

Enkele minuten eerder hoorden de aanwezigen het laatste nummer dat op het festival werd gedraaid voordat de feestgangers moesten vluchten, een dreunende drum and bass track die sindsdien is uitgebracht als eerbetoon aan de slachtoffers van het festival. De organisatoren zeiden dat ze geen echte sirene mochten laten horen vanwege richtlijnen van het Home Front Command.

Bij de Knesset (Parlement van Israël, red.) en de meeste officiële gebouwen werden de vlaggen om 6:29 uur halfstok gehangen. De Knesset liet weten dat het de hele dag commissievergaderingen zou houden over kwesties rondom het bloedbad. ‘s Avonds wordt het parlementsgebouw verlicht, met een geel licht ter ere van de gijzelaars.

Bron: The Times of Israël