Binnenland

Financiële problemen in jeugdzorg blijven groeien

08-10-2024 13:27

Illustratiefoto @Pixabay

De Jeugdautoriteit constateert dat de problemen in de jeugdsector dit jaar verder zijn toegenomen. Ongeveer 30 procent van de jeugdzorgaanbieders kampt met acute financiële moeilijkheden, wat volgens de toezichthouder een bedreiging vormt voor zowel de continuïteit als de toegankelijkheid van jeugdzorg.

 

Redactie, TPO, 8 oktober 2024 – Dit concludeert de Jeugdautoriteit in het dinsdag gepubliceerde rapport ‘Stand van de Jeugdzorg 2024′.

“De kosten stijgen fors, terwijl het gebruik nauwelijks meer toeneemt. Vooral middelgrote en grote jeugdhulpaanbieders hebben te maken met hoog ziekteverzuim, inhuur van extern personeel en tarieven die onder druk staan”, aldus de toezichthouder.

Meer geld geen garantie voor betere zorg

Uit de Stand van de Jeugdzorg 2024 blijkt dat het simpelweg toekennen van meer geld aan de sector niet alle problemen oplost. Hoewel er steeds meer geld naar jeugdzorg gaat, betekent dit niet automatisch dat de zorg beter of toegankelijker wordt.

Het rapport waarschuwt bovendien dat het vergroten van het zorgaanbod, bedoeld om bijvoorbeeld wachtlijsten te verminderen, juist kan leiden tot een toename van de vraag naar niet-noodzakelijke zorg.

Gebrek aan samenwerking en structuur

De jeugdsector blijft achter in vergelijking met andere zorgsectoren, vooral op het gebied van bedrijfsvoering, governance en regionale samenwerking. Volgens Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit, ontbreekt een gezamenlijke aanpak, omdat aanbieders en gemeenten vaak los van elkaar opereren.

Jeugdzorg Nederland benadrukt dat er meer inzicht nodig is in hoe het geld binnen het stelsel wordt besteed om de financiële problemen aan te pakken.