Binnenland

Te weinig gym op basisscholen: een derde haalt wettelijke norm niet

11-10-2024 10:21

Foto: Lena Helfinger/Pexels.

Recent onderzoek van het Mulier Instituut toont aan dat een derde van de Nederlandse basisscholen niet voldoet aan de wettelijke norm voor bewegingsonderwijs. Kinderen zouden minimaal twee keer 45 minuten per week gymles moeten krijgen, maar veel scholen halen dit niet.

 

Redactie, TPO, 11 oktober 2024 –  Shanna Kulik van Kenniscentrum Sport en Bewegen noemt dit zorgwekkend en benadrukt het belang van bewegingsonderwijs: “Een les bewegingsonderwijs op school is voor veel kinderen de belangrijkste plek waar specifieke aandacht wordt gegeven aan het aanleren van motorische vaardigheden. Juist voor de kinderen die buiten schooltijd weinig bewegen.”

“Naast het ontwikkelen van motorische vaardigheden, heeft bewegen ook een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid, de cognitieve ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen die voldoende bewegen, hebben meer aandacht in de les en meer plezier op school.”

Het onderzoek bevestigt volgens Kulik eerdere signalen dat veel kinderen te weinig bewegen. Volgens het RIVM haalt slechts 60,4 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar de beweegrichtlijnen.

Energizers

Kulik pleit voor meer aandacht voor bewegen gedurende de schooldag. “Denk hierbij aan het stimuleren van bewegen in de vorm van energizers, actief transport van en naar school of beweegstimulering in de pauze”, aldus Kulik.

“Goed bewegingsonderwijs is een investering in de gezondheid en het welzijn van kinderen. Het is belangrijk dat scholen prioriteit geven aan het voldoen aan de wettelijke norm voor bewegingsonderwijs. Ouders en leerkrachten kunnen kinderen stimuleren om meer te bewegen, zowel op school als thuis.”