ThePostOnline

Aantal zzp’ers in Nederland groeit: dit is waar zij op moeten letten

14-10-2024 15:31

Sinds enkele jaren zit het aantal zelfstandigen zonder personeel in ons land flink in de lift. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS en de KVK. Steeds meer mensen kiezen dus voor de vrijheid en flexibiliteit die het ondernemerschap met zich meebrengt. Maar: naast deze vele voordelen zijn er genoeg zaken waar je aan moet denken wanneer je start als zzp’er die je misschien niet als voordelig ziet.

 

Denk aan het regelen van je ZZP energie en natuurlijk aan het fixen van je boekhouding. In dit artikel geven we je enkele tips en tricks waar je misschien zelf niet direct aan had gedacht als je begint als zzp’er in Nederland.

Zorg ervoor dat je administratie vanaf de start klopt

Een van de meest belangrijke zaken waar je aan moet denken als zzp’er is je boekhouding. Het is een must om dit vanaf de start van je bedrijf goed geregeld te hebben, aangezien een solide financiële administratie de ruggengraat is van iedere onderneming. De vraag is alleen: waar begin je? Er zijn namelijk veel mensen die willen beginnen met zelfstandig ondernemen, maar die zich tegen laten houden door de boekhouding. Dat is niet heel gek, want afhankelijk van de branche waarin je aan de slag gaat, kan de boekhouding best lastig zijn.

Daarom is het aan te raden om direct vanaf de start een boekhouder in de arm te nemen. Hij of zij kan ervoor zorgen dat je een foutloze administratie krijgt, waarmee je eventuele problemen met de Belastingdienst voorkomt én de financiële gezondheid van je onderneming een boost geeft. Heb je nog niet genoeg zakelijke financiering om een boekhouder te betalen? Kijk dan eens naar wat een goedkoper online boekhoudprogramma voor je kan betekenen.

Hoe zit het met zakelijke energie voor zzp’ers?

Waar veel zzp’ers ook vaak niet aan denken, is het regelen van zakelijke energie. Als zelfstandige ondernemer mag je namelijk een zakelijk energiecontract afsluiten. Het maakt hierbij niet uit of je vanuit huis werkt of dat je een kantoorruimte of een werkplek huurt. Zolang de ruimte maar gebruikt wordt voor je bedrijf en over een eigen ingang en sanitair beschikt, kun je kiezen voor een zakelijk energiecontract. Wat goed is om te weten, is dat dit vooral interessant is op het moment dat je als zzp’er een hoog energieverbruik hebt.

Werk je gewoon vanuit huis, verbruik je niet al te veel energie en heb je al een particulier energiecontract? In dat geval is dat contract vaak meer dan genoeg en meestal ook wat voordeliger. Maar: bij zzp’ers die veel energie verbruiken, zoals houtbewerkers, kunstenaars en zzp’ers in de bouw, kan een zakelijk energiecontract aantrekkelijker zijn. Om het beste passende energiecontract te scoren, moet je zeker een energievergelijker voor zakelijke energie gebruiken. Met zo’n tool weet je namelijk binnen enkele seconden waar je het meest goedkoop uit bent. We blijven toch Nederlanders, hè?

Online zichtbaarheid als zelfstandige ondernemer

Wat tot slot van groot belang is, is je zichtbaarheid als zelfstandig ondernemer. Dat is altijd al zo geweest, maar nu het aantal zzp’ers in verschillende branches in ons land stijgt, is dat helemaal het geval. Het is nodig om op te vallen bij potentiële klanten, opdrachtgevers en zakenpartners om zo opdrachten, bestellingen en natuurlijk bekendheid te vergaren. Tegenwoordig is met name de online zichtbaarheid ontzettend belangrijk. Dat betekent dat je moet investeren in een goed vindbare website waarop alles te vinden is waar je mogelijke klanten of partner naar op zoek is.

Denk niet alleen aan de producten of diensten die je verkoopt, maar ook aan contactinformatie en info over wie je bent en wat je doet. Wees daarnaast actief op sociale media, zoals Instagram, LinkedIn en Facebook. Kijk goed naar de branche waarin je werkt en welk kanaal daarbij past om zo het juiste publiek te bereiken. Extra tip: heb je de nodige financiering om iemand in te huren hiervoor? Dat is zeker aan te raden voor een goede start.